Keri ostao u bolnici, danas se vraća u Ameriku

© REUTERS / BRIAN SNYDERDžon Keri na bicikli
Džon Keri na bicikli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u Francuskoj slomio desnu nogu dok je vozio bicikl na delu trase gde se održava biciklistička trka Tur de Frans, ostao je noćas u bolnici u Ženevi, a danas će se vratiti u SAD, saopštio je Stejt department.

„Državni sekretar je nameravao da krene sinoć za SAD, ali posle dodatnih konsultacija zaključeno je da je za njega bolje da ostane tokom noći u bolnici, na posmatranju iz predostrožnosti“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je dodao da je Keri dobro raspoložen i da je obavio niz telefonskih razgovora, uključujući i sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenela je agencija Rojters.

Ranije je objavljeno da je Keri otkazao planirane posete Madridu i Parizu.

Džon Keri na bicikli - Sputnik Srbija
Džon Keri pao sa bicikla, prevezen u bolnicu

Keri je. vozeći bicikl. udario u ivičnjak, pao i slomio desnu butnu kost, ali povreda nije opasna po život i očekuje se njegov potpuni oporavak, rekao je ranije Kirbi.

On je juče trebalo da otputuje u Madrid, u prvu posetu Španiji u svojstvu državnog sekretara, tokom koje je trebalo da potpiše bilateralni vojni sporazum koji bi SAD omogućio da trajno koristi vazduhoplovnu bazu u Moronu, u provinciji Sevilja.

Danas je trebalo da ode u Pariz na sastanak sa iračkim premijerom Hajdarom el Abadijem i članovima koalicije koja se bori protiv ekstremne džihadističke organizacije Islamska država.

Vojna baza Moron, Španija - Sputnik Srbija
Američka vojska od sada stalno prisutna u Španiji

Keri je posle incidenta u Sjonzijeu, blizu Šamonija u francuskim Alpima, helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Ženevi.

Keri je u subotu u Ženevi razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Irana Muhamedom Džavadom Zarifom u nastojanju da se obezbedi konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu, pre 30. juna koji je postavljen kao rok za njegovo postizanje.

Razgovori nisu ušli u drugi dan, kako je planirano, nakon što je Teheran odbacio ključni zahtev Zapada o inspekciji nuklearnih postrojenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala