Vučićeva poseta SAD ne udaljava Srbiju od Rusije

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKIvan Mrkić
Ivan Mrkić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik predsednika Srbije i bivši šef diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da će premijer Aleksandar Vučić, predstojećom zvaničnom posetom SAD, ojačati odnose sa Vašingtonom i dodao da taj premijerov put i poslednja dešavanja u vezi sa gasom ne udaljavaju Srbiju od Rusije.

Komentarišući Vučićevu izjavu o prihvatanju sugestije SAD da Srbija smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji bi do Evrope trebalo da stigne iz Azerbejdžana, Mrkić je novosadskom Dnevniku rekao da je to shvatio pre svega kao težnju naše zemlje da ima diversifikovan dotok sirovina.

Gasni kopremsor - Sputnik Srbija
Srbija se uzalud nada — gas iz Azerbejdžana je rasprodat

Odnosno, kako je dodao, da snabdevanje Srbije gasom bude takvo da naša zemlja bude uvek bezbedna a ne kao nekakvu promenu spoljne politike.

„Dakle, ne vidim nikakvu promenu politike Srbije u tome, jer Vučić jednostavno brine o državnim interesima. I ne mislim da ni sam premijerov put u SAD, niti ta poslednja dešavanja sa gasom, udaljuju Srbiju od Rusije“, istakao je Mrkić.

Kad bi toga bilo „mi bismo u Predsedništvu to osetili, mi bismo to znali“, naveo je Mrkić dodajući da bi tim povodom i „neko od ruskih predstavnika, na bar nekom nižem nivou, nešto u tom pravcu rekao, ali ni od koga tako šta nismo čuli“.

„Mi se u postupcima ne rukovodimo reakcijama bilo koga, već isključivo sopstvenim procenama i to nailazi na razumevanje i odobravanje“, rekao je Mrkić uoči premijerove zvanične posete SAD i naglasio da je siguran u to da će ta poseta biti uspešna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala