Han: Prvo rezultati, pa otvaranje poglavlja

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je potrebno iskoristiti pozitivan trend u odnosima Srbije i EU, izrazivši nadu da će uskoro doći do otvaranja prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Uniji.

Han je u intervjuu za Kurir još jednom pozdravio uzvratnu posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani, ističući da je to pozitivan korak ka jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Zastave EU i Srbije - Sputnik Srbija
Srbija i EU: Šta ako EU zatvori granice?

Na podsećanje beogradskog dnevnika da je premijer Vučić zatražio da pregovori budu otvoreni u junu, i na pitanje da li Beograd može da računa na to i da li ima podršku Hana, evropski komesar je odgovorio da „definitivno možemo da računamo na njegovu podršku, budući da već radi na tome“.

„Ali, prvo, Srbija mora da ostvari rezultate — dinamika pregovora zavisiće od napretka u ključnim oblastima, a to su vladavina prava i sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, uz posredovanje EU. Srbija je ostvarila veliki napredak i sada je važno da nastavi da preduzima konstruktivne korake da bi potvrdila svoju posvećenost ovom procesu“, precizirao je Han.

Evropski komesar je podsetio da je imao zadovoljstvo da ugosti premijera Vučića i njegovog albanskog kolegu Edija Ramu u Briselu pre njihovog bilateralnog susreta u Tirani, navodeći da je tokom tog sastanka bio ohrabren pristupom dvojice predsednika vlada.

„Mogu vam reći da su obojica imali veoma konstruktivan pristup — preda mnom su bili lideri dve susedne zemlje koji otvoreno razgovaraju o izazovima sa kojima se obe države suočavaju“, rekao je Johanes Han, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala