Bivši gruzijski predsednik — novi gubernator Odese

© AP Photo / Virginia MayoMikhail Saakashvili
Mikhail Saakashvili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mihail Sakašvili, koji ne sme da se vrati u Gruziju jer ga u njoj čeka sud, pokušaće da pretvori Odesu u „pravo svetsko čudo“.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko postavio je za gubernatora Odese Mihaila Sakašvilija, bivšeg predsednika Gruzije.

Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Sakašvili: Ukrajinci su najbolji Evropljani, oni ginu za ideju (video)

Sakašvili, koji ne može da se vrati u Gruziju jer mu preti zatvor, „imaće zadatak da se izbori s korupcijom, da obezbedi transparentnost rada carinske i fiskalne službe, zaštitu prava i demokratije“, rekao je Porošenko, predstavljajući ga aktivu Odeske oblasti.

Novi gubernator izjavio je da bi želeo „da pretvori Odesu u prestonicu celog Crnog mora“, ali da je za to potrebno puno vremena kao i „ozbiljne promene, novi ljudi, nove ideje“, i sve to kako bi se u Odesu dovelo više investitora i od nje napravilo „pravo svetsko čudo“. Da bi mogao da bude postavljen za gubernatora u Ukrajini, Saakašvili je prethodno dobio državljanstvo ove zemlje, što za njega ne predstavlja problem — svojevremeno je isto tako, da bi postao predsednik Gruzije, svom američkom državljanstvu, dodao i gruzijsko.

Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Sakašvili: Američko oružje uskoro stiže u Ukrajinu

Od početka ukrajinske krize, Sakašvili je boravio u Kijevu kao savetnik kijevskih vlasti, što je neretko izazivalo zlobne komentare — da će izgubiti veliki deo Ukrajine, kao što je 2008. u ratu sa Rusijom izgubio delove svoje zemlje.

Ukrajinci nezadovoljni izborom novog gubernatora protestovali su danas po ulicama Odese kačeći kravate sa natpisom „Za Mišu“, i aludirajući na tv intervju u kome je Sakašvili, odgovarajući na pitanja američkog novinara o ratu u Južnoj Osetiji — grizao kravatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala