Euleks nesposoban da se izbori sa korupcijom

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nezavisni ekspert Žan Pol Žask, koga je visoka predstavnica EU Federika Mogerini imenovala da nadgleda Euleks na Kosovu i sačini interni izveštaj o optužbama za korupciju, izjavio je da ta misija nije uspela da se izbori sa korupcijom.
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Neuspeh Euleksa i dometi evropske spoljne politike

Misija Euleks, koja godišnje košta 111 miliona evra, nije uspela da savlada korupciju, naveo je Žask u izveštaju, a preneli mediji u Prištini.

On je u izveštaju ocenio i da pravosuđe na Kosovu nije u stanju da se suoči sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Žask je pomenuo i skandale u kojima se pominju i zvaničnici Euleksa u korupcionaškim aferama i zapitao kako je to rešavano.

Ranije je suspendovana tužiteljka Marija Bamije iznela niz optužbi za korupciju u Euleksu, o čemu je govorila i pred odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, gde je istakla i da su visoki zvaničnici Euleksa proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.

Kako je u tekstu pod naslovom „Slučaj Euleks: Sumnje za pronevere fondova za borbu protiv kriminala“, dnevnik „Koha ditore“ je pisao da je imao uvid u mejlove Euleksa i zvaničnika EU koji su potvrđivali da je Bamije bila suspendovana bez ijednog dokaza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala