Vlada unapređuje odnose sa Amerikom

© Tanjug fotoPotpisivanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju između SAD i Srbije
Potpisivanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju između SAD i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i SAD potpisan je danas u Vladi Srbije, a premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je to veoma dobra, važna i velika vest, koja govori o unapređenju odnosa dve zemlje. Prvi avioni ka Americi poleteće krajem ili početkom sledeće godine.

Vučić je, nakon potpisivanja sporazuma koji su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, izjavio da će iz Srbije ka SAD posle 25 godina, krajem ove ili početkom sledeće godine, biti uspostavljeni direktni letovi.

„Ako Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodromom i našom avio-kompanijom, a to su strogi uslovi, i ako budemo imali poslovni plan, imamo obećanje da će naše avio-kompanije pre kraja godine, a najkasnije početkom sledeće, imati direktne letove za SAD i Kanadu“, rekao je Vučić.

On je posle potpisivanja sporazuma između vlada SAD i Srbije o vazdušnom saobraćaju rekao da je to veoma dobra, važna i velika vest, koja govori o unapređenju odnosa Srbije i SAD.

„To govori i o većem međusobnom poverenju, rastu naše nacionalne avio-kompanije i aerodroma, ali i bezbednosnim uslovima i svemu što je Srbija postigla, jer ne može svako da leti za SAD, kao što ni mi nismo mogli u prethodnih 25 godina“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je potpisivanje sporazuma važan signal za sve naše ljude koji žive i rade u SAD, za sve građane Srbije, ali i građane u regionu koji će koristiti beogradski aerodrom.

Vučić je objasnio da će prva destinacija biti Njujork, a ne Čikago kao što bi se očekivalo, ali da je na kompaniji Er Srbija da odluči o poslovnim koracima.

„Uveren sam da ćemo biti siguran partner, da neće biti problema sa naše strane, da ćemo ispunjavati najviše standarde i da će letovi do Njujorka i Toronta biti puni putnika. Prve dve godine nećemo gubiti mnogo novca, ali kasnije će to biti veoma profitabilno za našu kompaniju“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, „tući ćemo se na tržištu“ sa američkim kompanijama i hoćemo da pobedimo u tržišnoj utakmici.

Premijer je rekao da je ispunjen najveći deo uslova za letove do Amerike, da su ostale samo sitne tehničke stvari za koje smo, kako je naveo, spremni.

„Imamo kategoriju jedan. Bićemo u situaciji da pred kraj godine ili početkom sledeće letimo za Ameriku“, rekao je Vučić.

„Ovo je veliki i važan signal za Srbiju — Srbija odjedanput menja svoju poziciju u celom svetu, ne samo u regionu, ne samo u Evropi. Nigde iz regiona nemate direktan let za SAD i mi se nadamo da ćemo uspeti sve putnike iz regiona da pridobijemo za Beograd, da iz Beograda lete za Njujork i Toronto“, poručio je premijer Srbije.

Kirbi: Radujem se direktnim letovima iz Beograda za SAD

Ambasador SAD Majkl Kirbi izrazio je zadovoljstvo što je potpisan Sporazum o vazdušnom saobraćaju između SAD i Srbije, kao i da se raduje što će uskoro biti uspostavljeni direktni letovi iz Beograda za Ameriku.

Kirbi je rekao da mu je zaista drago što je posle mnogo rada i saradnje sa Vladom Srbije potpisan taj sporazum i podsetio je da je pre godinu dana sa srpskim premijerom razgovarao o tome da je potrebno učiniti sve kako bi se došlo do današnjeg sporazuma.

„Preduzeli smo mnogo koraka kako bi došlo do ovoga i drago mi je što smo moj tim i tim potpredsednice vlade Zorane Mihajlović radili veoma dobro da bi taj sporazum bio potpisan“, naveo je Kirbi.

On je dodao da u nedelju leti za SAD, ali da će zbog nedostatka direktog leta to morati da uradi preko neke od evropskih zemalja.

„Radujem se što ćemo u narednih godinu dana imati direktan let ka Americi, pa čak i ako to ne bude Er Srbija biće mi drago da to bude neka američka avio-kompanija, jer će to biti dobro za obe zemlje“, istakao je američki ambasador.

Američki ambasador je istakao da je potpisivanje Sporazuma pokazatelj koliko su Beograd i Srbija postali centar razvoja u regionu, i objasnio da je, kako bi Sporazum bio potpisan, bilo potrebno i naći mesto gde će biti finansijski izvodljiv.

„Prošle godine videli smo veliki porast u avio-saobraćaju u Srbiji, a ovo potpisivanje će omogućiti da se to nastavi, ali i da se nastavi ekonomski rast o kojem premijer govori od kako je došao na vlast“, rekao je Kirbi.    

Vučić: Poseta SAD veoma važna za Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je predstojeća poseta SAD veoma važna za Srbiju i najavio da će se sastati sa američkim državnicima i predstavnicima velikog broja američkih kompanija.

"Sastaću se sa predstavnicima ogromnog broja američkih kompanija — od Dzeneral Elektrika, Friporta, KKR-a, NCR-a i svih kompanija koje su već ulagale ili planiraju da ulažu u Srbiju. Sastaću se sa potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom, senatorom Mekejnom, a računam da će biti mogućnosti da se sretnem i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland", rekao je Vučić.
Premijer Srbije je novinarima posle potpisivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i SAD rekao da će poseta biti veoma naporna, ali da se nada da će biti i uspešna, što je, ocenio je, dobro i važno za Srbiju.

Vučić je dodao da će imati izlaganje i na Univerzitetu Dzon Hopkins, što je za njega i Vladu Srbije, kako je naveo, velika čast.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala