Okršaj hrvatskih ratnih veterana i policije

© Tanjug fotoHrvatski veterani protestuju na Markovom trgu u Zagrebu
Hrvatski veterani protestuju na Markovom trgu u Zagrebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski ratni veterani koji od sinoć protestuju u centru Zagreba, jer smatraju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, probili su policijsku ogradu, pa je situacija oko Markovog trga došla do usijanja, objavila je Hrvatska Radio-televizija.

Demonstrante je noćas policija rasterala sa tog trga, jer skup nije bio dozvoljen, pa su se povukli u crkvu. Pri prethodnom pokušaju da probiju ogradu bili su zaustavljeni pred ulazom na sam trg.

Televizija N1 javila je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kom su bačene i baklje na policajce, posle čega su se oni povukli, pa su branitelji odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Oni i dalje traže da razgovaraju s premijerom Zoranom Milanovićem, a odbili su ponudu ministra Matića, koji je došao među njih, da s premijerom razgovaraju u ponedeljak.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka.

Predsednik udruženja pripadnika specijalne policije iz vremena rata Josip Klem u emisiji Hrvatskog radija rekao je da branitelji, koji su noć proveli u Crkvi Svetog Marka, gde su potisnuti sa trga, strahuju za svoju sigurnost i da su pod stresom i iscrpljeni.

U jednom trenutku intervenisala je Hitna pomoć, jer je jednom od učesnika protesta pozlilo i prebačen je u bolnicu.

Policija je još sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da izađu iz crkve, čak je u jednom trenutku pokušala da uđe, ali prolaz su zaprečili sveštenici.

Noćas je reagovala i predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja i navela da pokušava da stupi u kontakt sa Milanovićem.

Ultimatum znači — nema razgovora, poručio je ministar branitelja Predrag Matić u razgovoru za HRT koji smatra da su ratni veterani izmanipulisani i gledaju u svoje mentore da bi videli šta im je činiti.

Rasprava o ovoj temi se razvila i u Saboru, gde je opoziciona HDZ pozivala Milanovića da dođe među branitelje, dok je vladajuća SDP upravo njih optužila da stoji iza tih događaja.

Poslanici HDZ su i napustili sednicu, prenela je Hina.

Novinarima se pred sedištem HDZ-a obratio lider stranke Tomislav Karamarko koji je rekao da „samo jedan čovek može rešiti ovaj problem, to je Zoran Milanović“, pozvavši ga da razgovara s demonstrantima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala