Karadžićev telohranitelj bio francuski obaveštajac

© AP Photo / Sava RadovanovicRadovan Karadžić
Radovan Karadžić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Telohranitelj Radovana Karadžića je bio agent francuske obaveštajne službe, rekao je general Žan Enriš na kolokvijumu u Parizu.

Enriš je bio šef francuske Direkcije vojne obaveštajne službe (DRM) od 1992. do 1995. godine i zamenik komandanta NATO-a (IFOR) u Bosni i Hercegovini 1996. godine.

„Sve vreme smo znali gde se nalazi Karadžić zahvaljujući informacijama koje smo dobijali od jednog od članova ličnog obezbeđenja bivšeg lidera bosanskih Srba“, otkrio je bivši obaveštajac na skupu posvećenom Fransoa Miteranu. On je objasnio da to nije bio slučaj sa generalom Ratkom Mladićem.

Enriš je rekao da NATO nije tragao za osumnjičenima za ratne zločine u vreme kada je on bio u misiji, već da je to postao prioritet krajem '90-ih godina.

Na saslušanju pred misijom francuskog parlamenta o Srebrenici 2001. godine, Enriš je objasnio da je Francuska imala razvijenu službu informisanja u Bosni koja se bavila prisluškivanjem na zemlji, moru i u vazduhu, dok su Amerikanci imali samo satelitsko izviđanje kao u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala