DSS u koalicionom vrtlogu

© AFP 2023Sanda Rašković - Ivić
Sanda Rašković - Ivić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratska stranka Srbije uzdrmana je raspravama o ostanku u koaliciji na nivou grada Beograda. Ni posle Glavnog odbora, strasti se nisu smirile. Dok Predsednica Sanda Rašković Ivić tvrdi da je u stranci sve u redu, dotle predsednik Izvršnog odbora DSS-a Andreja Mladenović kaže da o ostanku u beogradskoj koaliciji tek treba da se raspravlja.

Stranka koja je u prošloj deceniji imala predsednika države i premijera i bez koje je politički život u Srbiji izgledao nezamisliv, danas prolazi kroz težak period. Rasprave o napuštanju koalicije u Beogradu, gotovo su pocepale Demokratsku stranku Srbije.

Sanda Rašković - Ivić - Sputnik Srbija
Sanda Rašković Ivić ostaje na čelu DSS

Međutim, predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kaže da je stanje u toj stranci stabilno. Ivić kaže da će u budućem periodu DSS produbiti saradnju sa pokretom Dveri, kao i da zajedno sa njima planira posetu Rusiji.

„Kod nas se poštuje Statut. On kaže da o tome prvo mora da se izjasni beogradski odbor koji se nije sastao od kada sam izabrana za predsednicu stranke. Posle njega bi o tome trebalo da se izjasni Predsedništvo. Predsedništvo je već bilo zauzelo stav i oko Leks specijalisa i oko projekta ‘Beograd na vodi’. Mi smo kao stranka pozvali Vladu Srbije, etiketirajući Leks specijalis kao jedan od najkoruptivnijih i najgorih zakona, da odustane od ovog projekta“, kaže ona komentarišući situaciju u Gradskom odboru DSS-a.

Zastava Srbije - Sputnik Srbija
Desnica u Srbiji — snaga bez pravog vođe i partije

Jednim delom, stav Predsedništva se zna, a ono je starije od beogradskog Odbora, dodaje Sanda Rašković Ivić. Predsedništvo, kao što je dalo saglasnost prošle godine Gradskom odboru DSS-a da uđe u vlast, ove godine može tu saglasnost i da uskrati. Ona ne želi da prejudicira odluke i želi da sačeka odluku Gradskog odbora stranke, ali napominje da se Predsedništvo već negativno izjasnilo oko projekta „Beograd na vodi“.

Sa druge strane, Andreja Mladenović, predsednik Izvršnog odbora DSS i zamenik gradonačelnika Beograda, žali što su odnosi unutar stranke postali tema medijskih spekulacija.

„To je nešto što sigurno nije dobro. Kada se stranka bavi sama sobom i svojim unutrašnjim odnosima, to nije nešto što može da donese neki kvalitet i privuče birače“, smatra Mladenović.

Protest protivnika projekta Beograd na vodi ispred zgrade Geozavoda u Beogradu - Sputnik Srbija
Protest protiv ugovora za „Beograd na vodi“

On se nada da će DSS uskoro prestati da privlači medijsku pažnju zbog unutrašnjih previranja i da će biti prisutna u medijima zbog politike koju zastupa. Sastanak Gradskog odbora DSS-a biće organizovan u narednom periodu, kaže Mladenović.

„Mi ćemo unutar stranke gledati da nađemo rešenja koja su najbolja i najadekvatnija da se ova situacija prevaziđe“, kaže Mladenović.

Što se tiče odluka stranke, one su uvek bile poštovane. Odluke stranke su da se za sada ne napuštaju lokalne koalicije. To važi i za Beograd.

„Postoje određene odluke. To što neki visoki funkcioneri iznose stavove koji nisu u skladu sa tim odlukama, pravdajući se da su to lični stavovi, to je problem koji ćemo gledati da rešimo u samoj stranci“, dodaje Mladenović.

Za DSS ne bi bilo dobro da napušta bilo koju lokalnu koaliciju, ocenio je Mladenović. On je mišljenja da Beograd ne može da se izuzme i da bude posebna tema u odnosu na ostale lokalne koalicije u kojima učestvuje. Za Mladenovića, sve je to nametnuta tema u cilju unutarstranačkog razračunavanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala