Makedonija spremna da se pridruži „Turskom toku“

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonija će učestvovati u izgradnji gasovoda „Turski tok“, ali tek pošto Evropska unija i Rusija postignu sporazum o strateškom projektu, izjavio je danas makedonski premijer Nikola Gruevski.

„Naša zemlja ima za cilj da se pridruži evropskoj zajednici i zato prati smernice prilikom donošenja strateških odluka“, rekao je Gruevski u intervjuu za „Pres 24“ onlajn portal.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Turski tok uzdrmao Makedoniju

Rusija i Grčka trenutno rade na memorandumu o izgradnju gasovoda od grčko-turske granice. Očekuje se da će Grčka da gradi krak gasovoda do makedonske granice.

„Turski tok“ je alternativa projektu gasovoda „Južni tok“, od kog je Rusija odustala u decembru 2014. godine.

Gruevski je rekao da Makedonija u kraćem roku neće imati problema sa nestašicom gasa, jer troši manje od polovine ponude koja je projektovana.

„Glavni problem je visoka cena, koju ruska strana obrazlaže niskom potrošnjom“, rekao je on.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije - Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Makedoniju kažnjavaju zbog prijateljstva s Rusijom (video)

U budućnosti će se Makedonija snabdevati gasom preko „Transjadranskog gasovoda“ (TAP) i interkonekcije koja povezuje Bugarsku sa Rumunijom i Turskom.

Dana 1. decembra 2014. „Gasprom“ i turska kompanija „Botas naftovod korporacija“ potpisali su memorandum o razumevanju za izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora prema Turskoj.

Gasovod će imati kapacitet od 63 milijarde kubnih metara, sa skoro 50 milijardi kubnih metara do gasnog čvorišta na granici između Turske i Grčke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala