Otkazan susret predsednika Poljske i Ukrajine

© REUTERS / Kacper PempelAndžej Duda predsednički kandidat na izborima u Poljskoj
Andžej Duda predsednički kandidat na izborima u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Poljske Andžej Duda otkazao je susret sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, koji je trebalo da bude održan u Varšavi 27. maja. Duda je izjavio da ima isuviše mnogo obaveza nakon izbora. Moguć je njegov odlazak na zasedanje Evropskog parlamenta, s obzirom na to da je novoizabrani predsednik i dalje poslanik ovog tela.
Adžej Duda, kandidat opozicione konzervativne partije Pravo i Pravde - Sputnik Srbija
Andžej Duda novi predsednik Poljske

Mnogi stručnjaci smatraju da će Andžej Duda najverovatnije zadržati opštu liniju podrške Ukrajini na talasu američko-evropske spoljnopolitičke „ofanzive“ protiv Rusije.

Poljski politikolog doktor Marčin Domagala smatra da je sada teško govoriti o tome kako će se u praksi postaviti novi predsednik. Ipak, on napominje da ne bi trebalo očekivati zahlađivanje odnosa. Zapravo, ono što je verovatnije, to je nastavak daljeg jačanja one politike koju je vodio Bronjislav Komarovski. Ipak, Duda će se nesumnjivo potruditi da ne napravi greške koje je napravio njegov prethodnik tokom posete Kijevu. Poljska dobro pamti šamar koji je Vrhovna rada, odmah posle posete Komorovskog Kijevu, udarila Poljskoj, usvojivši zakon kojim se odredi Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) Stefana Bandere proglašavaju herojskim. Podsetimo, OUN delovala je protiv poljske države i vršila nasilje Poljaka nad Ukrajincima.

„Otkazivanje susreta označava pokušaj novog poljskog predsednika da izbegne nepotrebne konflikte. Jasno je da će u odnosima Poljske i Rusije u celini biti konflikata. Ali, mislim da novo poljsko rukovodstvo, želi da se ogradi od svađa koje stalno započinje Ukrajina i da se okrene hladnim ali pragmatičnim odnosima“, smatra predsednik ukrajinskog Centra sistemske analize i prognoze Rostislav Išenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala