Kremlj ne menja stav o „mistralima“

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografija"Mistral" - nosač helikoptera
Mistral - nosač helikoptera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Kremlja po pitanju brodova tipa „mistral“ ostaje nepromenjen i na Francuskoj je da odluči da li će da isporuči brodove Rusiji ili će platiti odštetu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naglasio da se ništa nije promenilo u odnosu na dogovor koji je postignut između predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Fransoa Olanda.
Mistral - Sputnik Srbija
Rusija odustala od „mistrala“

Još krajem aprila su se dva predsednika na sastanku u glavnom gradu Jermenije dogovorila da će Francuska isporučiti ili robu ili već uplaćenu sumu, kao i da rokovi za isporuku nisu definisani.

Međutim, zamenik predsednika Kolegijuma Vojno-industrijske komisije Rusije Oleg Bočkarjov izjavio je u utorak da je Rusija odustala od tih brodova i da se trenutno samo razgovara o kojoj sumi odštete je reč. Ovu izjavu je odmah demantovao potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin, rekavši da se ništa nije promenilo, te da Rusija i dalje od Francuske očekuje ili robu ili novac. On je istovremeno opomenuo Bočkarjova u vezi sa njegovom izjavom.

Mistral brod ilustracija - Sputnik Srbija
Peskov: Francuska da isporuči mistrale ili da plati odštetu

Vojni analitičar Igor Korotčenko za Sputnjak kaže da je nesporazum u izjavama ruskih zvaničnika nastao zbog birokratije, te da je Bočkarjov u principu rekao istinu misleći da se Rusija više ne nada da će ugovor u vezi „mistrala“ biti realizovan, kao ni to da će Pariz ispuniti obaveze. Prema njegovim rečima, Rusija bi trebalo da se fokusira na izgradnju nosača helikoptera u okviru svojih fabrika, a ne na kupovinu vojne opreme u inostranstvu.

Sa druge strane, uskoro bi trebalo u Rusiju da stigne i pregovarač Francuske za rešavanje problema nosača helikoptera.

„Vladivostok”, nosač aviona iz klase „mistral” na brodogradilištu u Sen Nazeru - Sputnik Srbija
Pariz spremio predloge o raskidu ugovora za „mistrale“

 

Komentarišući njegov dolazak, Korotčenko za Sputnjik kaže da ovi pregovori imaju veze sa rešavanjem finansijskih pitanja Francuske, koja će uslediti kada ugovor bude bio poništen, s obzirom na to da se ugovor praktično ne realizuje.

„Zato mislim da ovi pregovori neće biti ništa više od rešavanja ekonomsko-finansijskih problema“, zaključio je Korotčenko.

Mistral - nosač helikoptera - Sputnik Srbija
Oland: Ako ne bude isporuke, vraćamo novac za „mistral“

Ugovor o izgradnji dva nosača helikoptera tipa „mistral“ vredan je 1,2 milijarde evra i ujedno predstavlja najveću prodaju oružja iz neke članice NATO-a Rusiji. Prema ugovoru iz juna 2011. godine, Francuska je Rusiji trebalo da isporuči jedan nosač helikoptera „Vladivostok“ u novembru 2014, i isti takav „Sevastopolj“ u oktobru 2015.

Međutim, Francuska je još prošle godine„do daljnjeg“ suspendovala isporuku brodova Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Francuska je u jednom momentu ponudila Rusiji refundaciju u iznosu od 785 miliona evra, međutim Rusija ne odustaje od potražnje pune sume koju je uplatila, a to je približno 1,2 milijarde evra.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala