Rusija i Katar domaćini uprkos hapšenjima u FIFA

© Sputnik / Alexander Wilf / Uđi u bazu fotografijaFifa, Svetsko prvenstvo, Kup
Fifa, Svetsko prvenstvo, Kup - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švajcarska policija uhapsila je na zahtev vlasti SAD devet funkcionera FIFA, koji su osumnjičeni za mito i reketiranje. Kako je saopšteno iz švajcarske policije, sporan je period od poslednjih 20 godina i suma od oko 100 miliona dolara.

Prljave igre britanskih medija

Portparol FIFA Valter de Gregorio na konferenciji za novinare rekao je da Blater nije među uhapšenima.

„Predsednik nije umešan. Blater je i dalje predsednik FIFA i ne razumem zašto bi on trebalo da napusti svoju funkciju, imajući u vidu da nije umešan u ovu aferu. Takođe, ukoliko ga na kongresu ponovo izaberu za predsednika, ostaće na toj funkciji i naredne četiri godine“, poručio je porptarol FIFA.

Pored toga, jedan od mogućih razloga koji je doveo do ovog skandala je nastavak pokušaja britanskih medija da uvuku Katar i Rusiju u „prljave igre“ tokom predizborne kampanje kada su ove zemlje izabrane za države-domaćine šampionata sveta 2018. i 2022. godine.
Ovo je prokomentarisao i portparol FIFA Valter de Gregorio:

„Šta očekujete od nas, da svi počnemo da spekulišemo i kažemo Rusiji i Kataru da treba da ponovimo izbore? Rusija i Katar će ostati zemlje-domaćini za naredna dva šampionata. To je činjenica danas. Neću da ulazim u spekulacije šta će se desiti sutra ili prekosutra. To je sve što imam da kažem, ništa više i ništa manje.“

Pokušaji diskreditacije

Takođe, švajcarsko tužilaštvo objavilo je i da je deset zvaničnika FIFA privedeno na informativne razgovore, jer postoji osnovana sumnja da su učestvovali u mahinacijama prilikom glasanja za spomenute Mundijale.

Oglasio se i ministar sporta Rusije Vitalij Mutko koji je demantovao da hapšenja imaju bilo kakve veze sa izborom Rusije za domaćina Mundijala.

Trenutni skandal po mnogo čemu liči na onaj koji je izbio 2013. godine i tada, tokom istrage, nisu nađeni dokazi protiv Katara i Rusije. Međutim, informativna hajka na članove Izvršnog odbora FIFA koji su učestvovali u izboru Rusije i Katara i dalje se nastavlja.

„Britanski mediji ne prestaju sa pokušajima diskreditacije domaćina svetskog prvenstva 2018. i 2022. godine“, rekao je počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vjačeslav Koloskov još krajem 2014. godine.

 „Sve glasine o korupciji šire britanski mediji. To traje od 2010. godine, odnosno od momenta kada Engleska nije izabrana za organizatora šampionata sveta. Od tada oni nisu uspeli da dokažu bilo šta protiv Rusije, ali i dalje ne prestaju sa pokušajima“, izjavio je Koloskov.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), sa druge strane, pozdravila je istragu korupcije koja se sprovodi protiv njenih članova i saopštila da će uprkos hapšenju održati izbore za predsednika te organizacije koji su planirani za 29. maj, a na kojima su kandidati aktuelni predsednik FIFA Sep Blater i jordanski princ Ali bin al Husein.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala