Šta je Bin Laden voleo da čita

© AP PhotoOsama bin Laden
Osama bin Laden - Sputnik Srbija
Pratite nas
U kući u Pakistanu u kojoj se skrivao Osama bin Laden pronađene su knjige koje otkrivaju da se vođa terorističke organizacije Al Kaida najviše interesovao za to kako zapadni autori pišu o terorističkim napadima 11. septembra 2001. u SAD, piše „Njujork tajms“.

Na Bin Ladenovoj polici pronađena je knjiga bivšeg pripadnika američke obaveštajne službe CIA Majkla Šoera „Imperatorska oholost: Zbog čega Zapad gubi rat protiv terorizma“, u kojoj je osnivač Al Kaide predstavljen kao romantična i harizmatična osoba koja uliva poštovanje i kao „najsposobnija figura u poslednjih 150 godina istorije islama“.

Osama bin Laden - Sputnik Srbija
Amerika širi laži o ubistvu Bin Ladena

Pored toga, pronađena je i knjiga Majkla Čosudovskog „Rat Amerike protiv terorizma“ u kojoj se tvrdi da je napad 11. septembra 2001. godine bio samo izgovor za američki prodor na Bliski istok i da su lik Bin Ladena kreirale SAD kako bi izazvale sveopšti strah.

Bin Laden je čitao i literaturu posvećenu umetnosti i zdravom načinu života, ali nije bio ljubitelj „lake“ literature, jer nikakvo štivo za razonodu nije pronađeno u njegovoj kući, piše američki list. 

Neke od pronađenih knjiga su od značaja u oblasti istorije i novinarstva. To su „Ratovi Obame“ Boba Vudvorda, „Uspon i pad velikih država“ Pola Kenedija i „SAD i Vijetnam 1787–1941“ Roberta Hopkinsa Milera.

Pronađena je i literatura koja se podvodi pod teorije zavere: „Sedam iluminata“ Frica Springmejera i „Tajne Sistema federalnih rezervi“ Justasa Mulinsa, poznatog po tome što negira holokaust.

Čitao je Bin Laden i knjige svog učitelja Abdula Azama „Zaštita muslimanskih zemalja“ i „Priključi se karavanu“, koje su posvećene temi džihada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala