Stanislava Pak: Vučić i Nikolić usaglašavaju platformu o Kosovu

© Foto : screenshot/youtubeStanislava Pak Stanković
Stanislava Pak Stanković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kabinet predsednika Republike neće objavljivati tekst nove platforme o Kosovu i Metohiji koju je Tomislav Nikolić nedavno uputio premijeru Srbije, rekla je Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika za medije, prenosi Tanjug.

„Platforma bi trebalo da ide u dalju proceduru kada se predsednik i premijer usaglase oko konačnog teksta“, dodala je Stanislava Pak za list Danas.

Precizan datum Nikolića i Vučića još nije utvrđen, a Pakova podseća da je premijer već rekao da će to biti kada se vrati iz zvanične posete SAD najavljene za 1. jun.

Stanislava Pak je ranije danas izjavila da će o platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji biti postignut dogovor, da su moguće dorade i promene, osim u delu u nepriznavanju Kosova, jer to je granica ispod koje predsednik neće ići.

Savetnica predsednika je rekla da se i premijer Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio o platformi i da ima poverenja u Nikolića, koji je platformu napisao pre svega zato što se od Srbije u nekom trenutku očekuje sporazum o normalizaciji i da „Srbija strateški planski pristupi tom događaju koji nas čeka“.

UN - Sputnik Srbija
Danas sednica SB UN o Kosovu

„Želimo da ostvarimo ono što je nekakav minimum, što možemo po Ustavu da prihvatimo. Da li je to realno ili ne — vreme će pokazati“, istakla je Stanislava Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Savetnica predsednika je ocenila da je to odgovorno ponašanje, jer albanska strana već vekovima ima strategiju i plan kako da ostvari „Veliku Albaniju“ i da bi Srbija trebalo da ima plan šta ona želi u odnosima sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji.

„Najgora moguća taktika bi bila da nemate nikakvu strategiju, nikakvu platformu za dalje razgovore sa Albancima“, smatra ona.

„Briselski sporazum nije nešto što rešava kompletno tu situaciju, a radi se, u stvari, o nekom konačnom rešenju naših odnosa vezano za Kosovo i Metohiju“, dodala je Stanislava Pak.

Ona je rekla da platformu nije videla, da će predsednik Nikolić o tome razgovarati sa premijerom Vučićem, a da je namera da se pomogne vladi, da postoji okvir u kome bi vlada razgovarala sa albanskom stranom.

Savetnica predsednika je istakla da je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, da se diplomatskim sredstvima i razgovorima ostvari interes.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala