Tragedija Kurska — poljska video-igrica koja je uzbunila mnoge (video)

© AFP 2023 / STRINGERPodmornica Kursk
Podmornica Kursk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ljubitelji video-igrica i korisnici društvenih medija izrazili su ogorčenje zbog pojave trejlera poljskih tvoraca video-igrice sa temom katastrofe podmornice Kursk 2000. godine.

Prošle nedelje poljski studio igara „Jujubi“ objavio je tizer-trejler za igricu jednostavno nazvanu „Kursk“, saopštila je kompanija, iz koje su rekli da je to igrica „avanture i opstanka u prvom licu“, zasnovana na tragediji podmornice.

Trejler prikazuje tačan trenutak kada je eksplozija u sobi torpeda zapečatila sudbinu plovila.

Iako su predstavnici kompanije saopštili da nemaju nameru da osvetljavaju katastrofu, već da će „igrica samo gledati na tragediju iz novog ugla“ i da će biti namenjena zreloj publici kojoj će pružiti jedinstveno, bioskopsko iskustvo“, neki ruski gejmeri su se uzbunili zbog trejlera i koncepta igrice.

Ruski korisnici Jutjuba komentarisali su trejler s obzirom na specifičnosti katastrofe Kurska, smatrajući je neprimerenom za motiv igrice. Korisnici su rekli da je koncept igrice sličan ideji da se napravi igra o napadima 11. septembra, ili simulator letenja koji bi omogućio upravljanje avionom poljskog predsednika Leha Kačinjskog, čiji se avion srušio u Smolensku u Rusiji 2010. godine.

And it's time to share the big news! We are proud to announce that we are working on our new game "KURSK", an adventure…

Posted by Jujubee on Sreda 20. maj 2015.

Komentari  na društvenim mrežama su ubrzo podelili stav ruskih medija, što  je „Komsomolskaja pravda“ verovatno najbolje opisala, napominjući da — iako su igrice sa motivom tragedija uobičajene, tragedija podmornice Kursk ne utiče ne milione, ali utiče na nekoliko stotina ljudi, uključujući porodice postradalih.

„Niko ne može da ostane ravnodušan gledajući ovaj trejler: Ko može da izdrži scenu u kojoj su prikazani mornari koje razdire eksplozija, njihova lica sa izrazima straha i bola? Veb-dizajneri su ih kreirali, ali pogled na tako nešto može da potrese  rođake onih koji su umrli“, navodi list.

Sputnjik Poljska se obratio za komentar poljskom viceadmiralu u penziji Marku Točeku, koji u potpunosti podržava rusko mišljenje.

„U potunosti delim mišljenje ruskih građana. I mene je to potreslo. To je isto kao kad bi danas napravili sličnu igru i smestili posadu poljske podmornice ’Orel‘, koja je pri nerazjašnjenim okolnostima nestala bez vesti sa čitavom posadom krajem maja, početkom juna 1940. godine. Ne znam kako bi na to gledali u Poljskoj, ali ja mislim da bi bilo isto tako oštro. To je nisko i nedostojno čoveka, uopšte autor koji je došao na takvu ideju. Žao mi je što se to dešava. Nadam se da u Poljskoj neće imati mnogo pristalica, jer je to odvratno“.

Novinar Zoran Stanojević za Sputnjik kaže da ova igrica ne odudara od obrasca po kome se igrice prave.

„Igrice se i prave da budu politički nekorektne i da nekoga povrede. Ova igrica, koju su napravili poljski programeri, u principu ne bi trebalo nikoga da vređa, osim ako poljsko Ministarstvo kulture nije bilo njen finansijer, u šta čisto sumnjam“, kaže Stanojević.

„Jujubi“, kompanija igara poznata uglavnom po svojim mobilnim igricama, još nije objavila datum izlaska igrice, ali je ukazala da je planirano da ona izađe na svim većim platformama, i da je to najveći projekat koji je ova kompanija ikada preduzela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala