Švedska pobednik Evrovizije, Rusija osvojila 2. mesto

© REUTERS / LEONHARD FOEGERPredstavnica Rusije na Evroviziji Paulina Gagarina i pobednik Šveđanin Mons Selmerlev
Predstavnica Rusije na Evroviziji Paulina Gagarina i pobednik Šveđanin  Mons Selmerlev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Švedske Mons Selmerlev pobednik je 60. jubilarne „Pesme Evrovizije“ koja je održana u Beču. Drugo mesto osvojila je predstavnica Rusija Polina Gagarina, dok se Bojana Stamenov, koja je pevala za Srbiju plasirala na dobro 10 mesto.

Šveđanin je osvojio 365 glasova, Ruskinja 303, a trećeplasirani italijanski trio „Il Volo“ 292. Bojani Stamenov pripala su 53 poena.

© REUTERS / LEONHARD FOEGERMons Selmerlev predstavnik Švedske sa nagradom u ruci
Mons Selmerlev predstavnik Švedske sa nagradom u ruci - Sputnik Srbija
Mons Selmerlev predstavnik Švedske sa nagradom u ruci

Ispostavilo se da su podaci sa kladionica bili manje-više tačni. Šveđanin je bio favorit od samog početka, kao i Italijani. Takođe, dobri plasmani Australije i Belgije nisu mnogo iznenadili. Jedino je podbacila Slovenija koja se nije našla među prvih 10.

Ruskinja Polina Gagarina važila je za velikog favorita i tokom prve dve trećine prenosa, kada su objavljivani rezultati glasanja. Između nje i švedskog predstavnika vladala je mrtva trka, s tim da je Polina vodila za pet do deset glasova.

© REUTERS / LEONHARD FOEGERNastup Poline Gagarine o kojem će još da se priča
Nastup Poline Gagarine o kojem će još da se priča - Sputnik Srbija
Nastup Poline Gagarine o kojem će još da se priča

Publika u dvorani, međutim, nije bila naklonjena ruskoj predstavnici o kojoj je zapadna štampa napisala sve najbolje predviđajući joj pobedu.

U trenutku kada bi bilo objavljeno da je Rusija dobila manje od osam glasova, što se videlo odamah na ekranu, usledile bi ovacije, da bi u situaciji kada bi prezenteri TV centara objavili da je dobila više od osam usledila salva zvižduka.

Kako god, nastup Poline Gagarine ostaće zapamćen po veličanstvenim efektima i prodornom glasu kojem niko nije mogao da odoli.

Zanimljivo je da su možda najsnažniji utisak na publiku ostavili Italijani kojima je publika klicala sve vreme izvođenja pesme „Grande Amore“. Čak je prošlogodišnja pobednica Končita Vurst teatralno uzdahnula kada su momci odložili mikrofone.

I na njihovu pobedu mnogi su tipovali.

Bojana Stamenov je napravila odličan uspeh, ostavila snažan utisak u Beču i zavredila zanimljive komentare, od kojih je možda najzvučniji bio poređenje sa sada već čuvenom Adel.

Ali, gorak ukus politike iz dvorane osetio se i u Evrovizijskom selu gde se odigrao incident pred Bojanin nastup.

© REUTERS / LEONHARD FOEGERGlas koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga - fascinantan nastup Bojane Stamenov na "Evroviziji".
Glas koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga - fascinantan nastup Bojane Stamenov na Evroviziji. - Sputnik Srbija
Glas koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga - fascinantan nastup Bojane Stamenov na "Evroviziji".

Na trgu ispred Većnice jedan Albanac se popeo na binu na kojoj je postavljen veliki ekran preko kojeg je publika pratila takmičenje i mahao zastavama Albanije, Kosova, ali i „Velike Albanije“. Pripadnici obezbeđenja brzo su odreagovali i skinuli ga sa bine.

Manifestacija je održana pod motom „Gradimo mostove“. Svake godine se sa „Evrovizije“ šalju poruke mira, tolerancije, ljubavi. Takve su i pesme, manje-više, iako ih muzički kritičari žestoko kasape.

Domaćini su ove godine napravili i fantastičan iskorak po kome treba ceniti duh Evrope — prenos uživo za gluvoneme osobe.

Ko nije video prezentere koji znakovnim jezikom na dirljiv način prenose emocije pesama, propustio je stvarnu „Evroviziju“.

Zvučaće možda banalno i surovo, ali osobe kojima je oštećen sluh mogle su ove večeri i noći da uživaju u slici mira, ljubavi i tolerancije u svojoj punoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala