Na pomolu bankarski rat u Aziji

© REUTERS / Takaki YajimaPredsednik Kine Si Đinping se sastaje sa gostima u Azijskoj infrastrukturnoj banci (AIIB)
Predsednik Kine Si Đinping se sastaje sa gostima u Azijskoj infrastrukturnoj  banci (AIIB) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azijska infrastrukturna i investiciona banka počeće da radi do kraja godine, poručili su osnivači banke nakon trodnevnog zasedanja u Singapuru. Japan i SAD su od početka zabrinuti zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci.

Očekuje se da će sporazum o osnivanju banke biti spreman za potpisivanje do kraja juna, a AIIB će biti funkcionalan do kraja godine, prenosi agencija Frans pres.

Na petom sastanku od osnivanja AIIB učestvovali su predstavnici 57 država-osnivača, a sastankom su predsedavali zamenik kineskog ministra finansija Ši Jaobin i zamenik singapurskog ministra finansija Ji Ping Ji.

Na sastanku je bilo govora o predloženim odredbama ugovora i o operativnim politikama AIIB-a, navode osnivači banke.

Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Soroš predviđa treći svetski rat

Sastanak je okončan nekoliko dana nakon što je premijer Japana Šinzo Abe najavio investicioni plan vredan 110 milijardi dolara za infrastrukturne projekte u Aziji, što je potez protumačen kao „kontraofanziva“ planovima AIIB, navodi Frans pres.

Japan i SAD su od početka zabrinuti zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio. 

Azijska banka za infrastrukturne investicije (ABII) - Sputnik Srbija
Portugalija želi u Azijsku banku za infrastrukturne investicije

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala