Pjongjang: Usavršili smo tehnologiju za nuklearno oružje

© AFP 2023 / Ed JonesPostoji mogućnost da Severna Koreja već poseduje 20 nuklearnih bojevih glava i ima kapacitet da udvostruči svoj arsenal do naredne godine, smatraju kineski stručnjaci za nuklearno oružje.
Postoji mogućnost da Severna Koreja već poseduje 20 nuklearnih bojevih glava i ima kapacitet da udvostruči svoj arsenal do naredne godine, smatraju kineski stručnjaci za nuklearno oružje. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja saopštila je danas da je usavršila tehnologiju da napravi nuklearne bojeve glave, nedugo pošto je objavila da je lansirala balističku raketu sa podmornice.

Severnokorejska Nacionalna odbrambena komisija (NDC) saopštila je da sada Pjongjang ima načine da uradi upravo to — napravi nuklearne bojeve glave, što je izazvalo uzbunu ne samo u Vašingtonu, Seulu i Tokiju, već i u Pekingu, prenela je agencija AFP.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja preti atomskom bombom u slučaju opasnosti

„Prošlo je mnogo vremena od kada smo počeli da pravimo ekstremno male i različite tipove naših sredstva za nuklearni napad. Takođe smo dostigli fazu u kojoj se garantuje najviša preciznost, ne samo kratkog i srednjeg, već i raketa dugog dometa“, navela je NDC koju je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Uprkos zabrani Ujedinjenih nacija, Severna Koreja dugo testira rakete dugog dometa, a pre samo dve nedelje, Pjongjang je saopštio da je uspešno testirala balističku raketu koju je lansirana sa podmornice.

S druge strane, visoki američki vojni oficir tvrdi da je Severna Koreja godinama udaljena od  toga da može da lansira balističke rakete sa podmornica, mada je zamenik komandanta Združenog generalštaba američke vojske, admiral Džejms Vinefeld, sinoć upozorio da bi takve rakete, eventualno mogle da predstavljaju za Japan i Južnu Koreju, kao i američke snage stacionirane u regionu — opasnost koja se „teško otkriva“, dodaje AP.

Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Severna Koreja se sprema za rat

Američka agencija podseća da je KCNA javila da je severnokorejski lider Kim Džong Un posmatrao test takve rakete ovog meseca. Fotografije su prikazivale raketu kako se uzdiže sa morske površine i nasmejanog Kima koji posmatra iz daljine, sa nečega što izgleda kao plutajuća podmornica.

Vinefeld je primetio da su „Severnokoreanci dali ono što njihovi urednici za video-sadržaj i spin majstori žele da mi poverujemo“.

Međutim, američki admiral je i upozorio na potencijalnu pretnju u budućnosti koja povećava potrebu za regionalnu protivraketnu odbranu, navodi AP.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala