Dačić: U EU postoji konsenzus o otvaranju poglavlja

© AP Photo / Lehtikuva, Markku UlanderIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da u Evropi gotovo postoji konsenzus o tome da Srbija što pre treba da otvori poglavlja u pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da u Evropi gotovo postoji konsenzus o tome da Srbija što pre treba da otvori poglavlja u pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Dačić je to rekao za „Glas Amerike“ osvrćući se na sastanak „Prijatelji Srbije“, koji je u ponedeljak održan u Briselu.

„Mi već mesecima pričamo da u Evropi zaista postoji jedan gotovo konsenzus vezan za to da Srbija treba što pre da otvori pregovore, da otvori poglavlja i da je tu ključno pitanje Nemačka sa kojom treba razgovarati vezano za to šta je to po njihovom mišljenju dovoljno da Srbija može da otvori pregovore“, rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Vučić i Dačić u poseti Briselu

On je ocenio da sada „svu pažnju treba usmeriti na to da se sa komesarima (Federikom) Mogerini i (Johanesom) Hanom i sa našim nemačkim partnerima vidi u kakvoj smo fazi“.

Dačić je potvrdio da je ključni politički kriterijum za početak pregovora sa EU napredak u dijalogu sa Prištinom, ali da to nije naročito pravedno prema Srbiji zbog toga što Srbija nije ta od koje sve zavisi.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Prihvatamo sve osim sankcija Rusiji

Dačić je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora sa kolegama iz SE na sastanku u Briselu u utorak, kao i skupa „Prijatelji Srbije“ na kome su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala