Amerika izgubila uticaj na Bliskom istoku

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaDžon Mekejn
Džon Mekejn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uticajni političar i bivši suparnik Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD senator Džon Mekejn izjavio je da su greške u Obaminoj politici na Bliskom istoku dovele do toga da je inicijativa sa SAD i njihovih saveznika u regionu prešla na Iran, koji danas kontroliše situaciju u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu.

Senator je istakao da se jedan od najvećih problema sa kojima su se SAD suočile na Bliskom istoku to što i njihovi potencijalni saveznici, Saudijska Arabija i Turska, smatraju da Iran predstavlja veću opasnost od Islamske države.

Prema Mekejnovim rečima, ove zemlje su zabrinute zbog sve većeg uticaja Irana u regionu. Ali da li stvari stoje baš tako? Da li Iran zaista drži pod kontrolom četiri prestonice arapskih zemalja?

„Uticaj Irana na Bliskom istoku uslovljen je činjenicom da je Islamska Republika, kao protivtežu politici SAD, odabrala put mirne koegzistencije sa narodima regiona. A SAD od 11. septembra 2001. godine prema zemljama regiona, između ostalih, prema Avganistanu, Iraku, Siriji i Libiji, sprovode samo politiku sile i ekspanzije. Ne sumnjam da će SAD i ubuduće ne samo u regionu, već i na istoku Azije, gubiti svoj uticaj“, smatra iranski politikolog i ekspert za bliskoistočne probleme i urednik Iranske novinske agencije „MehrNews“ Hasan Hanizade.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje savezničkih odnosa sa Iranom za zemlje regiona je svestan izbor njihovih vlada i naroda.

„Islamska Republika, za razliku od SAD, ne koristi politiku ekspanzije. Nedavno je američki Kongres predstavio plan podele Iraka na tri grupe i plan za uništavanje vladajućeg režima u Siriji. Mi se pitamo: Ko je dozvolio američkom Kongresu da rešava sudbinu druge suverene države kao što je Irak“, rekao je Hanizade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala