Deset vozila za MUP iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra

© Sputnik / Senka MilošRusko-srpski humanitarni centar u Nišu
Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konvoj od 10 specijalnih vatrogasnih vozila sa opremom krenuo je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu za Beograd, a 21. maja vozila će biti predata na korišćenje MUP-u Srbije.

Prvi zamenik Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) Vjačeslav Vlasenko rekao je da, u zavisnosti od opremljenosti, vrednost jednog specijalnog vozila iznosi od 600.000 do 800.000 dolara, prenosi Tanjug.

„U Nišu će ostati dva specijalna vozila, ali će se auto-park u tom gradu povećati u narednom periodu, jer se Niš nalazi na mestu sa kog je lako reagovati u celom regionu“, rekao je Vlasenko novinarima.

Vozila će MUP-u biti svečano uručena u centru Beograda.

Vlasenko je rekao da su SRHC danas posetili predstavnici Programa Organizacije UN za društveni razvoj (UNDP), koji su se upoznali sa tim centrom i njegovim resursima za pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

Prema njegovim rečima, SRHC raspolaže sa dovoljno resursa da pomogne i da ostvaruje dobru saradnju sa zemljama balkanskog regiona.

Vlasenko je rekao da je u sastavu delegacije UNDP bilo predstavnika sa Kosova i Metohije, a naziv Kosovo u materijalu koji podeljen novinarima označen je zvezdicom.

Centar je Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini uputio nacrt Memoranduma o razumevanju, kojim se definišu procedure humanitarnog delovanja u vanrednim situacijama, rekao je ranije Vlasenko novinarima i dodao da su reakcije tih zemalja pozitivne.

Predstavnici SRHC prošlog meseca su učestvovali na konferenciji Programa za upoznavanje i spremnosti na katastrofe u Jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE) u Beogradu.

DPPI SEE je organizacija i element mehanizma humanitarne zaštite stanovništva EU.

Gradski većnik Žarko Ranković podsetio je da je SRHC Nišu predao na korišćenje pet „lada niva“ i da grad sa Centrom ima poseban Memorandum o razumevanju, koji omogućava lakšu komunikaciju i bržu intervenciju u slučaju vanredne situacije na području Niša.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala