Vučić: Podrška Nemačke za prva poglavlja

© Foto : Vlada SrbijeAleksandar Vučić i Ginter Kirhbaum
Aleksandar Vučić i Ginter Kirhbaum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozitivno je ocenio razgovore s nemačkim poslanicima u Berlinu, istakavši da Srbija ima razloga da se nada da će ubrzo biti otvorena prva pregovaračka poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji.

Vučić je kao posebno važno istakao to što je u Nemačkoj primetno veće poštovanje prema Srbiji, posebno u domenu ekonomije.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Umorni smo od strpljenja prema EU

‎‎Vučić se u Berlinu danas sastao sa predsedavajućim Odbora za evropske poslove Ginterom Kirhbaumom i poslanicima Bundestaga iz redova CDU/CSU, članovima grupe za Zapadni Balkan, sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije i podršci Nemačke u procesu evrointegracija.

Vučić je, kako je saopštila Vlada Srbije, obavestio članove Bundestaga o ekonomskim reformama i dostignućima Srbije u procesu ‎pridruživanja Evropskoj uniji.

On je istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu, da je Vlada Srbije uložila mnogo vremena i energije da održi i političku i ekonomsku stabilnost, i da bi bilo dobro što pre pokazati evropsku perspektivu onima koji je zaslužuju.

I građani Srbije na pomen evropskih integracija prvenstveno pomisle na bolji život - Sputnik Srbija
Vučić vrši pritisak na EU

„Verujem da smo i na drugim sastancima neformalne prirode rekli sve ono što je važno za Srbiju. Bitno je da ljudi u Srbiji znaju da je Nemačka zemlja u kojoj se insistira na tome da se u Srbiji prvo postavljaju najvažnije stvari koje mora da uradi i obavi, za razliku od nekih drugih ranije. To nije nešto što je uvredljivo za nas, čak mislim da je dobro i mi se početka procesa evrointegracija ne plašimo, ali smo ukazali na sve druge rezultate. Ono što nam, videli ste, otvara prostor jeste njihova podrška svemu što u ekonomiji radimo“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ključno pitanje u razgovoru s nemačkim poslanicima bio dijalog Beograda i Prištine, koji predstavlja jednu od ključnih tačaka u procesu evrointegracija Srbije.

„Mislim da smo napravili dobar posao i mislim da, bez obzira na to koliko nas još posla očekuje, građani Srbije mogu da očekuju dobre vesti, a to znači otvaranje prvih poglavlja za Srbiju, ali i još veće poštovanje za našu zemlju i zbog očuvanja političke, ali i ekonomske stabilnosti u celom regionu“.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić  u Briselu i sa ministri  spoljnih poslova Austrije i Italije, Sebastijan Kurc i Paolo Ðentiloni - Sputnik Srbija
Vučić u Briselu: Uradili smo sve što smo mogli

Stav premijera Srbije o poseti Nemačkoj je optimističan:

„I danas ste ovde mogli da vidite da oni dobro razumeju sve što mi radimo… Oni znaju šta su naše obaveze, mi znamo šta su naše obaveze, ali mi znamo i šta su naša prava, kao što i oni znaju. Tako da mislim da smo blizu konačnih rešenja, da možemo da kažemo da se pojavio beli dim, ostalo je nama da napravimo još nekoliko stvari u narednom periodu, ali sam uveren da smo na dobrom putu i da je taj dobar put pre svega u ekonomiji, te da ćemo imati podršku Nemačke i cele Evropske unije“, zaključio je srpski premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala