Bez dogovora Gruevskog i Zaeva

© Sputnik / Bogdan PantićVlada Republike Makedonije
Vlada Republike Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri četiri najuticajnije stranke u Makedoniji i danas su se razišli bez dogovora o mogućnostima za rešenje političke krize koja u Makedoniji traje od prošlih izbora, a intenzivirana je „aferom prisluškivanje“, koju je polovinom februara pokrenuo lider SDSM Zoran Zaev.

Nakon sastanka kom su prisustvovali lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači, Zaev je novinarima rekao da njegova stranka ostaje pri zahtevu da se formira prelazna vlada, bez Gruevskog.

Lider SDSM je potvrdio da će sutra otići u Strazbur i da tamo očekuje da će čuti konkretne predloge za rešenje političke krize, kao i da je naredni sastanak „četvorke“ dogovoren za 26. maj, prenosi Tanjug.

Ako je verovati spekulacijama nije isključeno da kad dođe do novih izbora u ovoj državi premijersko mesto bude ponuđeno — Albancu - Sputnik Srbija
Ne voli Zapad ni Gruevskog ni Zaeva, već poslušnost

Objasnio je da su sve stranke-učesnice na sto stavile svoje predloge tema za razgovor, ali da ništa od toga nije otvoreno jer je, kako je rekao, prethodno neophodno ispuniti neke uslove — da svi učesnici budu ravnopravni u dijalogu i da postoje garancije da će biti sprovedeno ono što bude dogovoreno.

Zaev: Vratiću mir Makedoniji (foto, video)

„Očigledno je da zasad dogovora nema“, rekao je Zaev i dodao da SDSM insistira na novoj vladi, bez obzira da li će ona biti prelazna, ekspertska ili politička.

Ahmeti i Tači nisu davali izjave, a Gruevski je kratko rekao da će izjavu dati večeras.

Večeras se, naime, u Skoplju održava miting podrške vlasti u organizaciji VMRO-DPMNE na kom će se okupljenima obratiti Gruevski.

Gruevski Nikola - Sputnik Srbija
Gruevski: Zaev je samo marioneta

Istovremeno, ispred zgrade Vlade i dalje traje protest u organizaciji SDSM, koji je započeo juče popodne, a nakon oficijelnog dela, jedna grupa aktivista, među kojima i Zaev, prenoćila je u šatorima.

Oni tvrde da će tu ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala