Pusićeva: Podrška što skorijem otvaranju pregovora sa Srbijom

© Flickr / Vlada Republike HrvatskeVesna Pusić
Vesna Pusić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je u Briselu da Hrvatska podržava što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, ali da je zbog stabilnosti u regionu važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, u koje je svrstala vođu četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

„Hrvatska je od početka podržavala put Srbije u EU, uključujući i članstvo u završnici procesa“, rekla je Pusićeva novinarima nakon skupa

’Prijatelji Srbije‘ na kome su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica EU“.

Pusićeva je kazala da Hrvatska, kao i većina zemalja u EU, želi što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, s tim što je za to potrebno dosledno sprovođenje Briselskog sporazuma.

Vesna Pusić - Sputnik Srbija
Vesna Pusić: Reagovali smo zbog Vulina

Ona je, međutim, ukazala da je rehabilitacija Mihailovića poslala vrlo lošu poruku u region i da se o tome razgovaralo na jutrošnjem ministarskom sastanku.

„To kvari i situaciju u Srbiji“, rekla je ministarka i dodala da je dobro što su se čelni ljudi Srbije, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jasno ogradili od nedavne sudske presude u korist Mihailovića.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Srbija i Hrvatska - nastavak saradnje uprkos problemima

„Bitno je za odnose u regiji da se napravi što jasnija distance od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kakav je bio Draža Mihailović“, istakla je Pusićeva, podsećajući da je antifašizam jedno od temeljnih vrednosti EU.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala