Pokrenut program za rešavanje dugova srpske privrede

© Foto : freeimages/ilker.Grafikon, ilustaracija
Grafikon, ilustaracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar privrede Željko Sertić i ministar pravde Nikola Selaković potpisali su sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije i Privredne komore Srbije Memorandum kojim je pokrenut Program za rešavanje pitanja dugova.

Cilj programa je smanjenje nesolventnosti i podsticanje kreditiranja privrede, kao i jačanje kapaciteta stečajnih upravnika.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
MMF: Samo srpska privreda u padu

Memorandum je u ime IFC-a potpisao regionalni menadžer Tomas Lubek, koji je upozorio da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, ali da nije jedina u regionu, u kojem udeo nenaplativih kredita iznosi oko 20 odsto, prenosi Tanjug.

Prema podacima IFC-a, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kad je iznosio 16,7 odsto.

Sertić je ukazao da dobrovoljno finansijsko restrukturiranje i stečajevi u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure i kazao da država priprema izmene zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i stečaju.

„Veoma su komplikovane i duge procedure i za većinu učesnika u tom procesu nema obavezujućih formi za rokove, trajanje procedura, završetak tih poslova“, rekao je Sertić.

On je dodao da je cilj države da u narednom periodu zainteresuje banke da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Govoreći o stečajevima, Sertić je rekao da je cilj da se oni ubrzaju, a ne da traju ponekad i nedopustivo dugo i kazao da će izmene Zakona o stečaju biti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF-om.

„Mi ćemo naći najbolje rešenje za sadašnje ekonomsko stanje, kao i najbolje rešenje u interesu države“, rekao je Sertić.

Istakao je da problem nesolventnosti srpske privrede nije problem od juče, ali da se sa njim danas suočavamo i da je to ozbiljan problem koji usporava oporavak ekonomije i napore za jačanje privatnog sektora.

Birokratija - ilustarcija - Sputnik Srbija
Srpska privreda se guši u birokratiji

Ministar privrede je kazao da će se sa reformama u toj oblasti relaksirati nekoliko desetina privrednih subjekata koji imaju probleme dugova.

Selaković je rekao da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu i napomenuo da je pravosuđe veoma konzervativno, kao i da će ministarstvo u narednom periodu organizovati obuke privrednih sudija, kako bi se ti sporovi brže rešavali.

On je ipak napomenuo da tu instant rešenja ni čarobnog štapića nema, ali da treba raditi na tome.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala