Mali: „Beograd na vodi“ će se postepeno graditi

© Foto : Al Jazeera BalkansSiniša Mali pored projetka "Beograda na vodi"
Siniša Mali pored projetka Beograda na vodi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će u slučaju da se projekat „Beograd na vodi“ ne završi u roku, sva zemlja — data inače investitoru u zakup na 99 godina, a koja ne bude izgrađena — vratiti Vladi Srbije, prenosi Tanjug.

„Ne možete da svih dva miliona kvadrata gradite u istom trenutku, jer ćete preplaviti tržište. Ideja je da se dva miliona kvadrata ravnomerno rasporedi na određeni vremenski period. Od razvoja tržišta nekretnina će zavisiti to da li će se neke stvari ubrzati ili usporiti i na to se odnosi taj period od 20 do 30 godina“, rekao je Mali u intervjuu za Danas i dodao da lično smatra da će to „biti završeno mnogo pre roka od 20 godina“. 

Maketa Beograda na vodi - Sputnik Srbija
Potpisan ugovor za Beograd na vodi

„Druga faza Beograda na vodi u stvari zavisi od nas. Investitor će krenuti da gradi prvu fazu, to su ovih više od 300.000 kvadrata — kula, tržni centar, poslovna zgrada, dve stambene i hotel. Da bi krenuli dalje, mi moramo da izmestimo postojeću Železničku stanicu i da Prokop profunkcioniše u potpunosti. Očekujem da se to završi u potpunosti do kraja 2018. kako bi se 2019. stvorili potpuni uslovi da se sve šine raščiste iz prostora Savskog amfiteatra i kako bi krenula da se radi druga faza“, rekao je Mali.

Skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Skupština usvojila poseban zakon o „Beogradu na vodi“

Kako je dodao, ukoliko se ne završi u tom roku, sva zemlja, data inače investitoru u zakup na 99 godina, a koja ne bude izgrađena, vraća se Vladi Srbije.

Na novinarsko podsećanje da je premijer prošle godine rekao da će sve biti gotovo za četiri godine, a da je on rekao da će biti za deset, Mali je rekao da je premijer Vučić mislio na tu prvu fazu. 

„Očekujem da ćemo krenuti sa gradnjom do kraja leta ove godine, a onda ćemo sukcesivno krenuti sa gradnjom kako se projekti tih pojedinih zgrada budu završavali. Realan rok je da za dve i po do tri godine, ajde recimo četiri godine, sve to što smo pokrenuli u prvoj fazi bude završeno“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da nije Savamala zaštićena kao kulturno dobro, već kao ambijent i to će ostati tako. 
„Ono što mi želimo da uradimo jeste da sredimo te objekte koji su tamo, da ih renoviramo na isti način kao i Beogradsku zadrugu“, rekao je Mali i dodao da se Savamala neće dirati i da je ona kao ambijent zaštićena. 

„Taj deo grada će biti originalan i autentičan i neće izgubiti duh koji ima. S druge strane, imate objekte kao što su Beogradska zadruga, zgrada Železničke stanice i Pošte, fabrika kartona Milan Vapa pored ulaza na Sajam, hotel Bristol, ložionica pored Gazele, one, iako lokacijski pripadaju ’Beogradu na vodi‘, ostaće u vlasništvu Vlade Srbije“, istakao je on.

Na pitanje kakva je zainteresovanost za prodaju stanova u ’Beogradu na vodi‘ i kada će se više detalja znati, Mali je rekao da je zahtev investitora bio da malo osete tržište. 

„Nesrećno smo to nazvali ’pretprodaja stanova‘, a to je zapravo bilo opipavanje tržišta. Za samo prva dva dana javilo se 1.500 zainteresovanih, tako da, prema njihovim rečima, tih 320 stanova neće biti nikakav problem da se prodaju. Kada objavimo ugovor i postane punovažan, odnosno kada se dobije saglasnost pojedinih komisija, što traje još oko dve-tri nedelje, oni će izaći sa konkretnim idejama za prodaju stanova i cenama“, rekao je Mali.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala