Škotska će tražiti novi referendum o nezavisnosti

© REUTERS / Russell CheynePremijeri Velike Britanije i Škotske Dejvid kameron i Nikola Sturdžen u Edinburgu.
Premijeri Velike Britanije i Škotske Dejvid kameron i Nikola Sturdžen u Edinburgu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotska će tražiti još jedan referendum o nezavisnosti ukoliko London ne da veća ovlašćenja Edinburgu, poručila je predsednica škotske vlade Nikola Sterdžon britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, preneo je list „Sandej herald“.

Izvor blizak Sterdžonovoj rekao je za list da je ona sastanak s Kameronom u petak iskoristila da kaže da će Kameron lično biti odgovoran za drugi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko London ignoriše zahteve Edinburga.

Pripremanje glasačkih mesta - Sputnik Srbija
Britanski izbori: Ključ u rukama škotskih nacionalista?

Prema pisanju lista, Kameron je odbio zahtev Sterdžonove, rekavši da sudbina Škotske zavisi od oba lidera.

Kako je ranije preneto sa njihovog sastanka, Kameron je rekao da će razmotriti davanje većih ovlašćenja Škotskoj, ali nije se saglasio sa zahtevima Sterdžonove da tom delu Britanije da punu fiskalnu autonomiju.

Kameron i Sterdžonova su se sastali u Edinburgu prvi put nakon prošlonedeljnih britanskih parlamentarnih izbora, na kojima je Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je naklonjena nezavisnosti Škotske, osvojila dosad nezabeleženu pobedu.

Škotska ima svoj parlament i vladu, u čijoj su nadležnosti, između ostalog, zdravstvo, pravda i obrazovanje, ali ne i oblasti odbrane, imigracione i fiskalne politike.

Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Kameron najavio referendum o EU

Kameron je obećao da će do kraja meseca biti uvedene promene u pravnom sistemu, koje bi omogućile škotskoj vladi da kontroliše nivo poreza na dohodak i neka od socijalnih davanja.

Londonski list „Ivning standard“ je javio da je više od 20.000 ljudi podržalo peticiju u kojoj se traži priključenje severnog dela Engleske Škotskoj i napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Gradovi poput Liverpula, Šefilda, Mančestera, otišli bi iz Engleske, prema tom predlogu u kojem se kaže i da je ostatak zemlje suviše centralizovan prema Londonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala