Britanske nuklearne podmornice — „čekanje da se dogodi katastrofa“

© Flickr / UK Ministry of DefenceRoyal Navy Submarine HMS Talent Conducts Surfacing Drills in Scotland
Royal Navy Submarine HMS Talent Conducts Surfacing Drills in Scotland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kraljevska mornarica je započela istragu razornog izveštaja koji je podneo mornarički uzbunjivač Viljam Meknil, koji je izjavio da je prisustvovao brojnim ugrožavanjima bezbednosti i bezbednosnim propustima u toku svoje obuke sa Trident programom.

Meknil, 25-godišnji mornar Mornarice, koji je otišao u patrolu sa nosačem „HMS Victorious“ između januara i aprila, navodi da je Trident sistem podložan infiltracijama i terorističkom napadu.

„Mi smo toliko blizu nuklearne katastrofe da je to zabrinjavajuće, a ipak svi u javnosti prihvataju rizik. Ako ne delujemo sada, životi bi mogli biti izgubljeni za generacije“, istakao je Meknil. 

„To je samo pitanje vremena pre nego što se infiltriraju psihopate ili teroristi“, dodao je on.

Meknilov izveštaj, pod naslovom „Tajna nuklearne pretnje“, navodi 30 bezbednosnih propusta različitih težina, od neuspeha u testiranju raketa, preko curenja morske vode, unošenja prtljaga koji nije kontrolisan, do toga da se  alarmi pri oglašavanju isključuju i ignorišu.

Odgovor Kraljevske mornarice na Meknilove kritike je da njegov izveštaj sadrži „niz subjektivnih i neosnovanih ličnih stavova… sa kojima se ne slaže u potpunosti Mornarički servis“, dodajući da „podmornice ne idu na more osim ako nisu potpuno obezbeđene.“

Navodeći da Meknilov je izveštaj „ne predstavlja nikakavu pretnju po naše osoblje ili operacije“, Ministarstvo odbrane ipak sa policijom radi na njegovom pronalaženju.

Meknil je u bekstvu od prošle nedelje, kada je uzeo odsustvo. Mornar je naveo da je bio primoran da objavi informacije na način na koji je učinio „jer je to jedini način da budem siguran kad izveštaj izađe“, dodajući da su se o njegova upozorenja oglušili u hijerarhiji komandovanja.

Govoreći za list „Sandej Herald“, Meknil je istakao da je rizik za bezbednost Britanije bio „izuzetno visok“, dodajući da njegova informacija „potiče iz dobrih izvora i da nema razloga da laže. Ako promena nije izvršena, nuklearna katastrofa gotovo sigurno će se dogoditi.“

Iz Trident programa potiču četiri opremljene podmornice, kojima se trenutno operiše iz Faslejn oblasti u Škotskoj, jedinog objekata u Ujedinjenom Kraljevstvu koje može da obezbedi nuklearnu odbranu zemlje. Uoči izbora prošle sedmice, britanske opozicione stranke su kritikovale napore vlade da obnovi naoružanje i opremu Trident programa, procenjujući da će to koštati oko 100 milijardi funti (152 milijarde dolara) u naredne tri decenije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala