Miting u Skoplju: Loša kopija „petog oktobra“

© Sputnik / Bogdan PantićMiting opozicije u Skoplju
Miting opozicije u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zoran Zaev na skupu izložio stranački plan i zatražio da Nikola Gruevski podnese ostavku. Građani se odlično zabavljali jer je više od pola skupa proteklo u kulturno-umetničkom programu — red rokenrola, red folklora.

Najčešće izgovarane reči na mitingu opozicije u Skoplju bile su „ostavka“ i „Gruevski“.

Zaev: Vratiću mir Makedoniji (foto, video)

Miting koji je održala makedonska opozicija predvođena Zoranom Zaevim, liderom Socijlademokratske stranke Makedonije, počeo je tačno u dva ispred zgrade Vlade Makedonije, kako su organizatori i najvili.

Skup je završen oko 17 časova govorom Zaeva, koji je sa bine građanima poručio da će ih za sve pitati kada bude promenjena vlast. On je pozvao okupljene da ostanu pred Vladom dok Gruevski ne podnese ostavku.

Vratićemo pare, nećemo otpuštati

© AP Photo / Visar KryeziuMiting opozicije u Skoplju
Miting opozicije u Skoplju  - Sputnik Srbija
Miting opozicije u Skoplju

„Nije istina što Gruevski priča da želimo vlast bez izbora. On se boji da izgubi vlast“, rekao je Zaev. Faktički, on je na ovom skupu izložio svoj stranački program na isti način na koji se to radi u predizbornim kampanjama. Posebno se osvrnuo na socijalni program, zdravstvo, i školstvo, ali i na javnu administraciju rekavši da u javnoj službi neće biti otpuštanja, već rekonstrukcije.

„Pare koje su pokrali od naroda biće vraćene“, poručio je Zaev zapaljenoj masi u Skoplju.

Sve vreme njegovog govora masa je u transu skandirala: „Zoki, Zoki!“

Građani su od ranog jutra počeli da se okupljaju ispred zgrade Vlade Makedonije, a prema nezvaničnim procenama policije bilo je između pet i šest hiljada ljudi.

Prema nekim drugim procenama, na mitingu opozicije okupilo se oko 100.000 ljudi.

Incidenta nije bilo, a prisustvo policije je bilo gotovo neprimetno, osim kordona specijalaca koji je stajao ispred zgrade vlade.

Zastave

© Sputnik / Bogdan PantićMiting opozicije u Skoplju
Miting opozicije u Skoplju  - Sputnik Srbija
Miting opozicije u Skoplju

Na miting su prvi pristigli predstavnici Albanaca noseći albanske zastave i lupajući u goč. Za njima su došli predstavnici turske manjine, a bilo je i zastava LGBT populacije, kao i barjaka bivše SFRJ, romskih zastava ali ne i zastava Evropske unije.

Govornici koji su otvorili miting imali su jednu poruku: „Ostavka“. Na samom početku makedonska pevačica Ana Kotevska otpevala je makedonsku himnu u čemu su joj svesrdno pomagali svi prisutni.

U pratnji Zaeva bio i je i ambasador Bugarske, inače jedan od govornika koji je poručio da želi da vidi naprednu i demokratsku Makedoniju.

Bivši bugarski premijer Sergej Stanišev rekao je da je potrebno da se vrati demokratija u Makedoniju, a okupljenim građanima je čestitao na hrabrosti što su se okupili.

„Želim da znate da se i vaš glas čuje u EU“, poručio je on.

Protestu su prisustvovali i predstavnici Evropskog parlamenta iz Finske i Švedske.

Parole „Gotov je!“ i „Odlazi“, koje je Beograd gledao 2000. godine, danas su bile na skoro svim transparentima i majicama okupljenih.

Folklor

© Sputnik / Bogdan PantićMiting opozicije u Skoplju - pevač Beni Sakiri
Miting opozicije u Skoplju - pevač Beni Sakiri - Sputnik Srbija
Miting opozicije u Skoplju - pevač Beni Sakiri

Građani koji ne podržavaju Zaeva bili su besni jer je grad bio paralisan.

Bilo je i onih koji su na miting došli isključivo zbog zabave, jer je veći deo protesta protekao u kulturno-umetničkom programu — miksu pop, rok i narodne muzike.

Iako nisu bili prisutni lideri albanskih partija, na skupu su se pojavili aktivisti tih partija.

Opšti utisak današnjeg mitinga opozicije u Skoplju je da je ovo bila neka vrsta pokušaja reprize beogradskog „petog oktobra“ ali u ekstremno blažoj varijanti.

Ovdašnji analitičari smatraju da je Zaev odigrao dobru utakmicu jer je uspeo da pokaže da je u stanju da kontroliše masu. S druge strane, isti ti analitičari veruju da je i Gruevski dobio poene jer je na ulicama bilo vrlo malo policije.

Inače, na opozicionom mitingu bilo je dosta ljudi iz javnog života Makedonije, bivših ambasadora ali i bivši predsednik Makedonije Branko Crvenkovski.

© Sputnik / Brankica RistićDok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja.
Dok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja. - Sputnik Srbija
Dok su kod Zaeva Albanci uz zurle, gočeve i vezane zastave Albanije i Makedonije došli među prvima, kod Gruevskog je skup bio prepun srpskih obeležja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala