Veliko interesovanje za Noć muzeja

© Foto : Tanjug/Oksana ToskićNoć muzeja
Noć muzeja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U 54 grada u Srbiji se održana je 12. Noć muzeja. Posetioci su bili u prilici i da pogledaju segment iz bogate foto-arhive Tanjuga, a tražilo se mesto više za čajanaku sa Belim zecom. Noć muzeja u Pomoravskom okrugu obeležena je uz bogat program.

Novinska agencija Tanjug prvi put je za Noć muzeja otvorila svoja vrata, što je izazvalo ogromno interesovanje posetilaca koji su znatiželjno dolazili kako bi zavirili u čuveno zdanje na Obilićevom vencu i pitali sve što ih zanima.

© FotoVeliko interesovanje za bogatu foto arhivu Tanjuga
Veliko interesovanje za bogatu foto arhivu Tanjuga - Sputnik Srbija
Veliko interesovanje za bogatu foto arhivu Tanjuga

Ovom prilikom posetioci su bili u prilici i da pogledaju segment iz bogate foto-arhive Tanjuga, koja broji više od 3,5 miliona negativa.

Kroz izložene fotografije, oni su se upoznali sa političkim, društvenim i kulturnim životom, kako iz regiona, tako i iz celog sveta, odakle su izveštači i dopisnici Tanjuga slali informacije u matičnu redakciju. Cilj postavke nije bio samo da istakne najvažnije događaje od početka rada Agencije, već da kroz svakodnevne situacije dočara i atmosferu koja obeležava rad samog Tanjuga.

Noć muzeja za najmlađe

Čajanka sa Belim zecom i Ludim šeširdžijom, inspirisana „Alisom u zemlji čuda“ i crtanje u pesku oduševili su najmlađe posetioce Noći muzeja, u okviru koje je ove godine prvi put organizaovana i Dečija tura.

© Foto : Tanjug/Oksana ToskićČajanka sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom, inspirisana Alisom u zemlji čuda i crtanje u pesku oduševili su najmlađe posetioce
Čajanka sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom, inspirisana Alisom u zemlji čuda i crtanje u pesku oduševili su najmlađe posetioce - Sputnik Srbija
Čajanka sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom, inspirisana Alisom u zemlji čuda i crtanje u pesku oduševili su najmlađe posetioce

U Dečijem paviljonu, paviljonu Cvijeta Zuzorić, smenjivale su se radionice, osmišljene tako da zabave mališane i uposle im ruke, poput crtanja u pesku i pravljenja maski, ali i da zagolicaju maštu starijih posetilaca.

Na čajanci se tražilo mesto više, a njihovu pažnju imali su i budući mornari i kapetani iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, koji su im pokazivali kako se vezuju mornarski čvorovi, ali i kako se koriste navigacioni instrumenti.

Podjednako im je bio zanimljiv i Lego grad, u čiju su izgradnju mogli da se uključe.

Noć muzeja u Pomoravskom okrugu uz bogat program

Muzeji i kulturne ustanove Pomoravskog okruga — Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Svilajnca, uključili su se aktivno u tradicionalnu, najmasovniju kulturnu manifestaciju Noć muzeja.

Interesovanje je veliko, od samog otvaranja.

© Foto : Tanjug/Dišan AničićPosetioci obilaze Zavičajni muzej u Jagodini u okviru Noći muzeja
Posetioci obilaze Zavičajni muzej u Jagodini u okviru Noći muzeja - Sputnik Srbija
Posetioci obilaze Zavičajni muzej u Jagodini u okviru Noći muzeja

U manifestaciju su se uključila tri muzeja u Jagodini — Zavičajni, Muzej voštanih figura i Muzej naivne i marginalne umetnosti sa veoma atraktivnim programima, Muzej „Horeum Margi“ u Ćupriji, Zavičajni muzej u Paraćinu i kulturne ustanove Svilajnca.

Noć muzeja po prvi put u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici po prvi put se održava manifestacija Noć muzeja, a posetioci Gradskog muzeja će moći da vide izložene slike, makete studenata arhitekture i stalnu postavku muzeja.

Direktorka Gradskog muzeja u Kosovskoj Mitrovici Biljana Milentijević, pozdravljajući okupljene na otvaranju manifestacije, istakla je da možda za nekog izgleda čudno da se u muzej odlazi noću, ali da to na ironičan način simobliše da je kultura, ne samo u Mitrovici, već i šire, godinama bila u mraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala