Stanje bezbednosti na KiM relativno stabilno

© Flickr / Michał SacharewiczKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju zaključeno je da je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, posle događaja u Makedoniji, relativno stabilno, ali je napeto, kao i da nema saznanja da može doći do prelivanja destabilizacije na teritoriju centralne Srbije, izjavio je predsednik tog tela Milovan Drecun.

Drecun je rekao da je na sednici, koja je bila zatvorena za javnost, razmotreno stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, a posebno bezbednost srpskog naroda nakon događaja u Makedoniji, i da su joj prisustvovali direktor policije Milorad Veljović, Veljko Odalović ispred Ministarstva spoljnih poslova, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković, kao i predstavnici BIA, VBA i VOA.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije - Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Makedoniju kažnjavaju zbog prijateljstva s Rusijom (video)

„Zaključili smo da je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kada se imaju u vidu dešavanja u Makedoniji, relativno stabilno, ali napeto, sa indikatorima koji upućuju da može biti povećanog stepena ugrožavanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Naglasio je da nema saznanja da može doći do prelivanja destabilizacije iz Makedonije na teritoriju centralne Srbije, kao i da nije registrovano formiranje naoružanih albanskih grupa na jugu Srbije.

Kako je rekao, oko 700 Albanaca sa područja Kumanova došlo je na područje juga Srbije posle događaja u tom gradu, ali nije bilo nikakvih incidenata.

Na sednici je rečeno i da je procena da će tenzije u Makedoniji eskalirati, te da će to dodatno ugroziti bezbednost srpskog naroda na Kosmetu.

Drecun je rekao i da je centar ilegalnih aktivnosti na Kosovu i Metohiji, kada je u pitanju regrutacija, naoružanje i gomilanje terorističkih grupa, grad Gnjilane i da to najviše ugrožava srpski narod u Kosovskom pomoravlju.

„Najbezbedniji su Srbi na severu, zbog njihove kompaktnosti i homogenosti, ali od Gračanice ka Kosovskom pomoravlju rizik je najveći“, rekao je Drecun.

Vojska Srbije, MUP i sve službe bezbednosti, kako je napomenuo Drecun, rade timski, u izuzetnoj su koordinaciji, a to uliva poverenje da će biti sprečena bilo kakva destabilizacija.

Drecun je dodao da je na Odboru uočena „jedna nesrazmera u reakcijama na događaje u Kumanovu od strane SAD i EU“, koje nijednom nisu upotrebile termin terorizam, te da je stav tog tela da je neophodno mnogo oštrije reagovati na taj brutalan teroristički akt.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Ne poredite Krim i Kosovo

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Drecun je naveo da Priština pokušava opstrukciju realizacije Briselskog sporazuma u delu formiranja ZSO.

„Ne bih to povezivao sa događajima u Makedoniji. Ovo vidim kao smišljenu opstrukciju, jer žele da po svaku cenu ukoče proces normalizacije i da izbegnu formiranje ZSO onako kako je ona dogovorena“, kazao je Drecun, najavljujući da će se vrlo brzo na Odboru za Kosovo i Metohiju raspravljati o radnoj verziji Statuta ZSO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala