Građani Skoplja: Dosta nam je politike

© Sputnik / Bogdan Pantić, Brankica RistićSkoplje
Skoplje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problem je u Makedonicima. Borba za vlast i fotelju. Jedna strana ne može da shavti da se vlast dobija regularno. Rešenje su izbori pa neka se vidi koga će da glasaju.

Glavni grad Mekedonije liči ne sve, samo ne na nedavno poprište političkih sukoba.

Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova - Sputnik Srbija
Zašto je policija u Kumanovu ćutala

Situacija u gradu velikog Aleksandara Makedonskog, čiji spomenik u izgradnji dominira centrom Skoplja, gotovo da ne nagoveštava da je ova država mogla nedavno da ima svoj peti oktobar.

Politika nije tema koja zanima stanovnike glavnog grada Makedonije. Ni mlade ni stare. A odgovor šta se to dešava na makedonskoj politčkoj sceni identičan je gotovo kod svih — borba za vlast.

Iako objašnjavaju da poslednjih dana nije bilo prijatno, ipak kažu da se politikom bave tek onoliko koliko moraju — dok gledaju vesti. Većina njih reći će vam da je isto kao i Beogradu — svako traži svoje mesto pod suncem.

Ipak ima i onih koji kažu da su emocije loše. Jedan od njih je nedavno penzionisani pedagaog Stojče Spasovski.

Kumanovo, dim iznad područja sukoba - Sputnik Srbija
Kumanovo — strateška tačka za teroriste

„Problem je među Makedonicima. Borba za vlast i fotelju. Jedna strana ne može da shvati da se vlast dobija regularno. Da ne dužim mnogo… Rešenje su izbori, pa neka se vidi za koga će da glasaju“, kaže Spasovski.

Kaže da je đake učio da se ne bave politikom i da veruju sebi, jer, kako objašnjava, na kraju uvek pobedi narod.

Mara Kitanovski, penzionerka, jutro provodi u parku i kaže da krivce za sve što se u njenoj rodnoj zemlji dešava treba tražiti van makedonskih granica.

„Sve što se dešava dešava se zbog drugih! Dosta je Albanca došlo posle bombardovanja Srbije sa Kosova. Dođu da se napiju i najedu i — eto! Mi sa našim Albancima ovde nemamo problem. Probleme prave ovi koji dolaze sa strane“, kaže Mara.

U principu, ona kaže da su penzije i plate u Makedoniji solidne. Da od njih može da se živi, a da mladi koji hoće da rade mogu da nađu posao.

Njena vršnjakinja Mica pak misli da dobro može da se živi ako imaš svoj stan i ne plaćeš kiriju.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije - Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Makedoniju kažnjavaju zbog prijateljstva s Rusijom (video)

„Oni koji imaju 14.000 ili 15.000 denara penziju mogu da žive, a ja sa sedam — teško“, kaže Mica.

Sve u svemu, čini se da je napetost posle sastanka premijera Nikole Gruevskog i lidera najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zajeva splasnula. Mada ima onih koji, kada ih pitate nešto o najvaljenom mitingu opozicije za nedelju, zabrinuto odmahuju glavom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala