Sedmoro lakše povređeno u eksploziji u „Krušiku“

© FotoHitna pomoć
Hitna pomoć - Sputnik Srbija
Pratite nas
U valjevskoj fabrici „Krušik“ oko 11.30 časova je prilikom testiranja upaljača za ručne bombe došlo do njegovog aktiviranja, pri čemu je lakaše povređeno sedam radnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju je navedeno da „prve informacije sa terena ukazuju da je najverovatnije ljudski faktor uzrok incidenta“.

Dodaje se da je ministar odbrane Bratislav Gašić „od incidenta u kontaktu sa rukovodstvom fabrike i da je u potpunosti upoznat sa situacijom“.

Gašić je „naredio preduzimanje svih bezbednosnih mera i brige o ljudima“, navodi se u saopštenju.

„Šest radnika pušteno je na kućno lečenje, dok je jedan, takođe sa lakšim povredama oka, upućen na Očnu kliniku Kliničkog centra Srbije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U pogonima gde se dogodio incident nije pričinjena nikakva materijalna šteta i proizvodne aktivnosti su nastavljene.

Nikolić: Nema rutine i odsustva pažnje u namenskoj industriji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je „Krušik“ i poručio da je to opomena i upozorenje da nema rutine i odsustva pažnje u fabrikama namenske industrije.

„Na svu sreću, sve je lakše i bezbolnije nego što je moglo da bude“, rekao je Nikolić novinarima i naveo da je namenska industrija mesto gde treba punu pažnju posvetiti i onom radu koji je rutinski, kao što je to bilo danas.

Predsednik Srbije je poručio da u radu sa eksplozivima i sa kapisalama nikada nije dovoljno ni pažnje ni iskustva.

„Nama se dešava da veoma iskusni radnici to prihvate kao rutinu i da se desi ovakva greška“, rekao je Nikolić i naveo da na svu sreću nema ozbiljnije povređenih, da je većina njih kod kuće, jedan povređeni u Beogradu i da se nada da je i kod njega reč o lakšoj povredi.

Predsednik Srbije je rekao da je ovo bila velika opomena koju smo imali u skoro svim fabrikama namenske industrije, a nekada sa mnogo težim posledicima.

„Ova opomena neka vam služi kao upozorenje da nema rutine u ovom poslu i da nema odsustva pažnje. Srećan sam što nema ozbiljnih posledica i što danas ne govorimo o tome da smo nekoga izgubili ili da je neko izgubio neki deo tela“, rekao je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala