Porošenko upisao Mekejna u spisak svojih savetnika

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaDžon Mekejn
Džon Mekejn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senator SAD Džon Mekejn izjavio je da se nije saglasio da bude uključen u spisak Konsultativnog međunarodnog saveta za reforme predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Mekejn je rekao da je voljan da prihvati predlog, ali da prethodno treba da proveri može li tu funkciju da obavlja kao senator.

To, međutim, nije sprečilo Porošenka da njegovo ime uvrsti u spisak savetnika.

U skladu sa ukazom koji je objavljen na sajtu predsednika Ukrajine Petra Porošenka, senator SAD Džon Mekejn uvršten je u sastav Konsultativnog međunarodnog saveta za reforme predsednika Ukrajine. Sam Mekejn tvrdi da nije dao saglasnost za to, prenosi portal „Bazfid“.

„Molbu sam dobio od predstavnika Ukrajine i (Mihaila) Sakašvilija i rekao sam im da sam sklon da na nju pozitivno odgovorim. Ipak, napomenuo sam da je neophodno razmotriti sve što je u vezi s tim pozivom, da li je to u skladu s našim zakonima i normama“, izjavio je američki senator.

On je naglasio da će sa zadovoljstvom učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne Ukrajini, ali da pre toga treba da proveri da li kao senator ima pravo na to. 

Ako Mekejn zaista uđe u sastav Konsultativnog saveta Porošenka, to će značiti da će američki senator delovati u u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom.

Tekstu na „Bazfidu“ podseća i da je savet pozvan da daje preporuke u vezi sa koracima neophodnim za reformisanje i modernizaciju „krhke i korumpirane birokratije koja je ostala iz sovjetskih vremena“. Veliki deo članova saveta su bivši evropski političari koji su otvoreno podržavali novi proevropski kurs Ukrajine. Za šefa Konsultativnog saveta imenovan je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala