Vrh policije pregovarao s teroristima u Kumanovu?

© AP Photo / Radovan VujovicPolicijska akcija u Kumanovu
Policijska akcija u Kumanovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonska i kosovska štampa pišu da su visoki bezbednosni zvaničnici Makedonije podneli ostavke jer su otkriveni njihovi telefonski razgovori sa teroristima.

Prištinski portal gazetaexpress.com objavio je da su ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef obaveštajne i kontraobaveštajne agencije Makedonije Saša Mijalkov podneli ostavke posle sastanka u američkoj ambasadi u Skoplju.

Skoplje sa pogledom na džamiju - Sputnik Srbija
Ostavke ministara posle Kumanova

Na sastanku su im predočeni snimci komuniciranja pripadnika Agencije sa „Komandantom NATO“, jednim od vođa terorističke grupe, i njegovim ljudima.

„Albanci zaposleni u (makedonskoj) Agenciji su telefonom kontaktirali oružanu grupu. Rekli su da su to uradili po direktnom naređenju direktora Mijalkova, koji je tražio od oružane grupe da kaže koju nadoknadu traži da se povuče. Praktično, MUP Makedonije je počeo pregovore s njima“, prenosi portal, pozivajući se na podatke makedonske agencije INA.

„Komandant NATO“ je Mirsad Ndrecaj, jedan od osumnjičenih da je organizovao terorističku grupu u Kumanovu 9. maja, koja je kasnije uništena u sukobu s makedonskim bezbednosnim službama.

Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova - Sputnik Srbija
Zašto je policija u Kumanovu ćutala

S druge strane, i makedonski portal „Plusinfo“ naveo je da su ostavke podnete nakon razgovora u jednoj stranoj ambasadi, ali ne i o kojoj je državi reč.

Dodaje se da su prema podacima jedne strane obaveštajne službe „osobe iz Pete uprave makedonske policije kontaktirale neke članove terorističke grupe radi pregovora o prekidu borbe s policijom, ali su teroristi to prepoznali kao znak slabosti i nastavili sukobe još većom žestinom“.

„Plusinfo“ navodi da se radi o vezama osoba iz Pete uprave makedonske policije „koje su negovane duže vreme“ i da postoji mogućnost da i te osobe budu predmet hitne istrage, kako bi se utvrdilo da li su i oni pomagali pri ubacivanju terorističke grupe u Makedoniju.

Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Eliminisani teroristi u Kumanovu, vođe Albanci s Kosova (video)

Pored ministarke policije i direktora UBK, ostavku je sinoć podneo i ministar za saobraćaj i veze Mile Janakieski, a najavljena je i ostavka javnog tužioca Marka Zvrlevskog.

U sukobima policije s terorističkom grupom u Kumanovu je 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, a ranjeno je 37 policajaca.

Makedonski MUP je saopštio da je zarobljeno 30 terorista, od kojih je policija do sada izašla sa podacima o njih 28, a koji su najvećim delom žitelji Makedonije i Kosova i po jedan državljanin Albanije i Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala