Pregovaramo sa Srbijom o „Turskom toku“ (video)

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko
Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učešće Srbije u „Turskom toku“ zasad je u fazi konsultacija, ali Rusija svakako garantuje pouzdane isporuke gasa Srbiji, izjavila je danas predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, na kraju dvodnevne poseti Srbiji.

„Nezavisno od toga kakve će se odluke dalje donositi, Rusija bezuslovno garantuje pouzdanu isporuku gasa Srbiji. To je naša bratska, prijateljska zemlja, najvažniji partner, i ekonomski i politički, u jugoistočnoj Evropi. Sad se vode pregovori, konsultacije o tome kako će se to pitanje dalje rešavati. To pitanje je sada u fazi razmatranja. U svakom slučaju, Srbiji će biti garantovano obezbeđen ruski gas“, rekla je Valentina Matvijenko na pitanje da li je tokom njenih razgovora u Beogradu bilo reči o zainteresovanosti Srbije za projekat „Turski tok“.

Matvijenkova je podsetila da je Rusija nameravala da izgradi „Južni tok“ da bi osigurala isporuke ruskih energenata na evropsko tržište, ali da je pod pritiskom politike Evropska unija učinila sve da taj projekat ne bude realizovan.

Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Cenimo slobodnu spoljnu politiku Srbije (video)

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji što je zauzimala principijelan stav i usaglasila sva pitanja realizacije „Južnog toka“ na teritoriji Srbije, koji bi, kako je istakla, bio koristan za Srbiju.

„Nažalost, pod pristkom EU i prepreka koje su postavljane morali smo odustanemo od Južnog toka i počeli smo da razrađujemo paralelne varijante. Kao varijanta u dogovoru sa Turskom doneta je odluka o izgranji ’Turskog toka‘“, navela je predsednica Saveta Federacije.

Ona je takođe istakla da je tokom razgovora u Beogradu bilo reči o čitavom kompleksu bilaterlanih odnosa, posebno ekonomskoj saradnji, za koju je rekla da je u usponu.

„Zahvaljujući povoljnoj političkoj klimi koju su stvorila rukovodstva naših zemalja, našem vekovnom prijateljstvu, istoj veri, bliskosti naših kultura, tradicija, jezika, danas nema ni najmanje sitnice koja bi bila mrlja na našim odnosima. To je dobar temelj da bi se aktivno razvijala ekonomska saradnja i biznis se na to odaziva“, naglasila je ona i dodala da je mnogo ruskih kompanija zainteresovano da radi na srpskom tržištu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbija će zadržati neutralnu poziciju

Takođe je ukazala na aktivnost „Ruskih železnica“ koje učestvuju u modernizaciji srpskih pruga, za šta je Srbija od Rusije dobila kredit od 800 miliona dolara. Porastao je za 1,7 puta i izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, a kako je istakla, predsednik Nikolić joj je tokom razgovora rekao da je Srbija zainteresovana za ruske investicije u agrarni sektor Srbije.

Valentina Matvijenko podsetila je da je NIS, u čiji je razvoj i modernizaciju „Gaspromnjeft“ uložio više od dve milijarde dolara, sada jedna od najmoćnijih kompanija u Srbiji, jedan od najvećih poreskih obveznika i poslodavaca, naglasivši da će taj rad biti nastavljen kako bi NIS postao i regionalni akter na energetskom tržištu.

Matvijenkova je podsetila i da su ove dve zemlje zajedno slavile 100 godina Prvog svetskog rata, kao i da je prošle godine zajednički obeleženo 70 godina oslobođenja Beograda od fašista, dok je predsednik Srbije prisustvovao proslavi povodom 70 godina okončanja Velikog otadžbinskog rata.

„Naši narodi su se zajedno borili protiv fašizma i zajedno su dostojno obeležili taj veliki datum“, rekla je ruska senatorka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala