Vučić u Sarajevu: Samo glupi ne misle na život regiona

© Sputnik / Aleksej Nikoljski / Uđi u bazu fotografijaPonašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno
Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić založio se danas u Sarajevu za stvaranje poslovnog okruženja bez granica u regionu i poručio da je Srbija spremna da sa Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima rešava sva otvorena pitanja.

Premijer je rekao da region, kao ujedinjeno tržište, može da privuče mnogo više investitora, ali da je za to potreban dodatni napor i strateški dijalog.

Edi Rama i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Idem u Tiranu da sprečim novo Kumanovo

„Srbija je spremna da govori o svim teškim temama sa našim prijateljima iz Bosne i Bošnjacima, spremni smo da otvorimo i da zatvorimo te teške teme, jer moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših naroda“, rekao je Vučić na otvaranju „Sarajevo biznis foruma“.

Zato je potrebno stvoriti poslovno okruženje bez granica u regionu, a političke vođe treba da vode strateški i dugoročan dijalog kako bi se stvorila najbolja poslovna i ekonomska situacija.

„Možemo kao jedno ujedinjeno tržište da privučemo mnogo više investitora iz zapadnih i islamskih zemalja“, rekao je Vučić i dodao da je trenutno trgovinska razmena Srbije sa zemljama regiona oko 20, 30 odsto, ali da se može unaprediti.

Voće - Sputnik Srbija
Raste robna razmena Rusije i država bivše SFRJ

Vučić je, navodeći da je spreman da o svim otvorenim pitanjima razgovara sa predstavnicima BiH, rekao da ne govori to jer to žele da čuju iz EU ili SAD, već zato što smatra da moramo govoriti jedni sa drugima mnogo češće i da moramo preuzeti odgovornost za svoju budućnost.

„Moramo da preuzmemo odgovornost u svoje ruke, moramo se pobrinuti za budućnsot naših građana“, rekao je Vučić, navodeći da to isto govori u u Beogradu, a ne samo u Sarajevu.

Premijer je rekao da još postoje „glupi ljudi“ koji ne misle da naši narodi moraju da žive zajedno i da imaju zajedničku budućnost.

Premijer je naglasio da poslovno okruženje u regionu može biti mnogo prosperitetnije, ali da je za to potrebno uložiti veliki trud i strateški dijalog.

„To nije protiv bilo koga, to je dobro za budućnost naših naroda“, rekao je Vučić, istakavši da je i danas spreman da ponudi konkretne predloge u razgovoru sa predstavnicima vlasti BiH.

Vučić je rekao i da je uvek lako doneti laka rešenja, ali da ta rešenja, koja obično uključuju i određene emocije, nisu dobra i neće biti uspešna.

„To su možda najlakša rešenja za političare, ali je čvrst rad ono što donosi rezultate“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala