Keri pozvao Porošenka da se preispita

© Sputnik / Mikhail Palinchak / Uđi u bazu fotografijaDžon Keri i Petro Porošenko
Džon Keri i Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri i ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarali su o Kerijevim razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, navodi se u saopštenju Porošenkovog kabineta.

Razgovori su održani u utorak u crnomorskom letovalištu Sočiju. Ukrajinska kriza, rat u Siriji i iranski nuklearni program bili su glavne teme razgovora.

Tokom razgovora, Keri i Porošenko su razmotrili koje bi korake trebalo preduzeti radi smirivanja ukrajinske krize i potpunog sprovođenja Minskog sporazuma.

Susret Vladimir Putina i Segeja Lavrova sa Džonom Kerijem u Sočiju. - Sputnik Srbija
Rusija i SAD će uticati na sukobljene strane u Ukrajini

Minski sporazum, koji su potpisale Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, daje smernice za mirno rešavanje građanskog rata u Ukrajini.

Pored primirja, Minskim sporazumom predviđene su i ustavne reforme, decentralizacija vlasti kao i davanje specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti do kraja 2015.

Uprkos sporazumu postignutom u Minsku, ukrajinski Parlament je odlučio da odloži davanje specijalnog statusa Donjeckom i Luganskom regionu do izbora koji će se održati u Donbasu, po ukrajinskom zakonu.

Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov Keriju: Sankcije Rusiji — put u ćorsokak

U međuvremenu, ukrajinski predsednik je pojačao ratnu retoriku. U ponedeljak, on je obećao da će povratiti donjecki aerodrom „bilo kojim sredstvima“, iako bi to bilo direktno kršenje Minskog sporazuma.

Tokom razgovora u Sočiju, Keri je pozvao Porošenka da se preispita. „Ono što je važno je da utvrdimo da su obe strane posvećene napretku kada je u pitanju implementacija Minskog sporazuma u punoj meri “, rekao je Keri.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je potvrdio posvećenost Rusije tom cilju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala