Zaustavljanje krize uslov za pregovore Makedonije sa EU

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Sukobi u Kumanovu- Makedonija
Sukobi u Kumanovu- Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl izjavio je da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uslov da ta zemlja ove godine dobije pozitivan izveštaj o mogućem početku pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), preneo je Tanjug.

Vajgl je Slovenačkoj televiziji rekao iz Brisela da očekuje da će EU sledećih dana konkretizovati ono što može da ponudi Makedoniji kako bi stabilizovala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rešavati političku krizu, koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu, i pokazati „inkluzivnost“ prema makedonskim Albancima, prenosi „Hina“.

Zoran Stanković - Sputnik Srbija
Na jugu Srbije stabilno, Kumanovčani se vraćaju kući

Ocenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srpske i kosovske granice i zbog većeg udela albanskog stanovništva u tom gradu. 

On je dodao da bi žrtava u toj tragediji, u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca, verovatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobijala i da su reagovali pravovremeno.

Vajgl je rekao da je teroristički „incident u Kumanovu“ samo „vrh ledenog brega“ političke krize koja u Makedoniji već dugo traje.

Zaustavljanje političke krize i nasilja uslov je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Europskoj uniji, rekao je Vajgl.   

Kumanovo, dim iznad područja sukoba - Sputnik Srbija
Kumanovo — strateška tačka za teroriste

Dodao je da bi u suprotnom podrška Brisela Makedoniji mogla izostati, kao i podrška Evropskog parlamenta, nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivne godišnje izveštaje o napretku te države, upozorio je Vajgl.

Uprkos pozitivnim izveštajima EP, početak pristupnih pregovora s Makedonijom blokira Grčka, koja se protivi imenu te zemlje.

Vajgl je rekao da su za krizu u Makedoniji krivi takođe i „neodlučnost“ i „inertnost“ EU i NATO-a u integrisanju zemlje u te strukture.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala