Keri sa Putinom i Lavrovom danas u Sočiju

© AP Photo / RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev,Vladimir Putin i Džon Keri
Vladimir Putin i Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Stejt departmenta Džon Keri stiže danas u Soči na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom.

Ovu posetu najavila je juče predstavnica Stejt departmenta Mari Harf, ističući da će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, u Jemenu, Iranu i Siriji.

U tekstu objavljenom na sajtu Stejt departmenta kaže se da je to putovanje planirano kao deo napora za održavanje direktne linije sa ruskim zvaničncima, kao i pokušaj da se jasno izlože stavovi SAD.

Sankcije neće biti tema razgovora Putina i Kerija, saopštio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Dnevni red je maksimalno opširan“, rekao je Peskov.

Na pitanje da li će pitanje sankcija biti pokrenuto, Peskov je odgovorio da „to nije naša tema“.

Vladimir Putin i Si Điping - Sputnik Srbija
Puškov: Savez Rusije i Kine – odgovor na ekspanziju SAD i NATO

Ruski diplomatski izvori RIA Novosti izjavljuju da se Moskva nada da će Keri stići sa novim predlozima, prvenstveno vezanim za ukrajinsku krizu, ali i poboljšanje međusobnih odnosa Rusije i Amerike.

„U dijalogu sa SAD mi dosledno ističemo da smo otvoreni za saradnju baziranu na ravnopravnosti, nemešanja u unutrašnje poslove i dužnom poštovanju ruskih interesa, kao i potpunom prestanku pokušaja pritisaka na nas“, ističe Ministarstvo inostranih poslova RF, dodajući da će „poseta državnog sekretara Kerija poslužiti normalizaciji međusobnih odnosa, od čega umnogome zavisi globalna stabilnost“.

Ruska strana podseća da je Keri „više puta najavljivao i odlagao svoj dolazak, pa je sada konačno rešio da dođe“. Moguće je da je upravo zbog tih višestrukih odlaganja Moskva nešto rezervisanija u svojim očekivanjima, pa Dmitrij Peskov, pres-sekretar Vladimira Putina, ne isključuje ali i ne potvrđuje da će do posete doći.

Obe strane najavu ove posete smatraju znakom otvorenosti za dijalog. Ako se uzme u obzir da je nedavno uspostavljena i direktna veza između NATO-a i ruskog rukovodstva, može se zaključiti da Minski sporazum ipak daje prve plodove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala