Turski teretni brod napadnut sa libijske obale

© AFP 2023 / TAL COHEN /Turski brod
Turski brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski teretni brod bombardovan je sa libijske obale nakon upozorenja da ne krši zabranu prilaska gradu Derna u istočnoj Libiji. Kasnije je odvučen u luku Tobruk, saopštila je danas libijska vojska.

„Brod je bombardovan oko 16 kilometara od obale Derne. Pre toga smo upozorili posadu da ne prilazi luci Derna. Jedan član posade je ubijen, a drugi je ranjen“, izjavio je Rojtersu portparol snaga međunarodno priznate libijske vlade Muhamed Hejazi.

Libijska vojska je rekla da se brod zapalio posle čega je odvučen u Tobruk.

Tursko Ministarstvo spoljnjih poslova ranije danas je saopštilo da je turski teretni brod granatiran sa libijske obale dok se približavao luci Tobruk, a da je, zatim, napadnut iz vazduha kada je pokušao da napusti tu oblast.

Treći oficir broda je poginuo, a nekoliko članova posade je ranjeno u ovom napadu koje je tursko Ministarstvo osudilo, navodi Rojters.

Ministarstvo je istaklo da se brod u trenutku napada nalazio u međunarodnim vodama, ali nije preciziralo ko je izveo napad.

„Mi ošto osuđujemo ovaj sramni napad na civilni brod u međunarodnim vodama i proklinjemo one koji su ga izvršili“, navelo je tursko Ministarstvo.

Ankara je uputila zvaničan protest vlastima u Libiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala