Ukrajina želi 350 milijardi dolara za Donbas

© Sputnik / Irina Geraščenko / Uđi u bazu fotografijaPosledice granatiranja Donjecka
Posledice granatiranja Donjecka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinsko Ministarstvo za ekonomski razvoj i trgovinu izračunalo je iznos kompenzacije koju Rusija treba da isplati za oružani sukob na jugoistoku zemlje — 350 milijardi dolara, što je analogno sumi iz iračko-kuvajtskog sukoba.
Donjecka Narodna Republika - Sputnik Srbija
Donjeck i Lugansk: Prva godišnjica referenduma

Prvi zamenik ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Aleksandar Borovik izjavio je danas da je suma, čiju isplatu očekuju od Rusije zbog „agresije na Ukrajinu“, dostigla 350 milijardi dolara. Kako je preneo list „Vesti Ukrajine“, Kijev će uskoro odrediti konačnu cifru i pripremiti se za borbu.

„U nekom trenutku, Rusija će to platiti. Mi treba da izračunamo i pripremimo se da lobiramo svugde gde možemo. Da govorimo — sve što vidite, to ćete morati da platite“, izjavio je Aleksandar Borovik.

List navodi da je Borovik kao primer naveo isplate kompenzacija Kuvajtu, nakon agresije Iraka 1991. godine.  

„Dobili su 350 milijardi jer, kada je Irak napao Kuvajt, rešili su da su im dužni 320 milijardi dolara. Ako uporedite koliko dugo je trajala ta agresija i koliko dugo je ova agresija Rusije protiv nas — to je skoro isto“, naglasio je ministar.

Kijev je pokrenuo otvorenu vojnu operaciju u Donbasu u aprilu 2014. godine. Rat Ukrajine protiv Luganske i Donjecke oblasti postao je odgovor na proglašenje dve autonomne republike LNR i DNR. Centralne vlasti zemlje pridaju oružanom konfliktu status antiterorističke operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala