Kastro oduševljen papom Franjom

© AP Photo / L'Osservatore RomanoPredsenik Kube Raul Kastro sa Papom Franjom
Predsenik Kube Raul Kastro sa Papom Franjom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kube Raul Kastro, koji je danas razgovarao u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, rekao je na konferenciji za novinare s italijanskim premijerom Mateom Rencijem da je „istinski impresioniran njegovom mudrošću i skromnošću“.

„Kad u septembru papa dođe na Kubu, obećao sam da ću ići na sve njegove mise i biću srećan da to radim“, rekao je Kastro dodavši da čita sve govore prvog pape iz Latinske Amerike, koji je odbranu siromašnih stavio među prioritetne planove svog rada.

„Rekao sam premijeru da ću, ukoliko papa nastavi da govori kao do sada, pre ili kasnije početi ponovo da se molim i vratim katoličkoj crkvi, i s tim se ne šalim“, dodao je Kastro.

Kastro se našalio rekavši da je i on jezuita u izvesnom smislu, jer se obrazovao kod njih pre revolucije 1959. godine.

Oba brata Kastra, nekadašnji kubanski vođa Fidel i Raul, kršteni su kao katolici. Papa Franja, koji u septembru treba da poseti i Kubu i SAD, pripadnik je jezuitskog verskog reda.

Nakon revolucije crkvene aktivnosti na Kubi su decenijama bile potisnute, napominje AFP. Vlada je početkom 90-tih godina prošlog veka olabavila stav prema crkvi, a nakon što je papa Jovan Pavle Drugi posetio Havanu 1998. godine, Fidel Kastro je ponovo ustanovio Božić kao praznik.

© AP Photo / Fabio FrustaciPapa Franja je Argentinac i prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve. On je u ime Vatikana slao pismene poruke obojici predsednika - Raulu Kastru i Baraku Obami, a rezultat se video u decembru prošle godine kada je američki predsednik objavio istorijsku odluku, zapravo je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon više od pola veka neprijateljstva.
Papa Franja je Argentinac i prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve. On je u ime Vatikana slao pismene poruke obojici predsednika - Raulu Kastru i Baraku Obami, a rezultat se video u decembru prošle godine kada je američki predsednik objavio istorijsku odluku, zapravo je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon više od pola veka neprijateljstva. - Sputnik Srbija
Papa Franja je Argentinac i prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve. On je u ime Vatikana slao pismene poruke obojici predsednika - Raulu Kastru i Baraku Obami, a rezultat se video u decembru prošle godine kada je američki predsednik objavio istorijsku odluku, zapravo je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon više od pola veka neprijateljstva.

Po povratku iz Moskve, gde je juče na Crvenom trgu prisustvovao vojnoj paradi i obeležavanju 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, Raul Kastro je pre povratka na Kubu došao u Vatikan kako bi se zahvalio papi na njegovom posredovanju i doprinosu u otopljavanju odnosa između Amerike i Kube.

Raul Kastro danas je sa papom Franjom razgovarao privatno, javio je ranije Rojters napominjući da je reč o strogo privatnoj, a ne državnoj poseti.

Papa Franja je Argentinac i prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve. On je u ime Vatikana slao pismene poruke obojici predsednika — Raulu Kastru i Baraku Obami, a rezultat se video u decembru prošle godine kada je američki predsednik objavio istorijsku odluku, zapravo je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon više od pola veka neprijateljstva.

Papina poseta Americi još ranije je planirana za septembar, a prošlog meseca je objavljeno da će papa Franja na putu za Vašington posetiti Kubu. Očekuje se da će na Kubi ostati najmanje dva dana.

Ovo će biti prva papina poseta ovim zemljama u svojstvu poglavara Rimokatoličke crkve.

Obojica njegovih prethodnika — papa Jovan Pavle Drugi i Benedikt Šesnaesti posetili su Kubu i sastali se sa pređašnjim predsednikom, Fidelom Kastrom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala