Srbi i Rusi nikad jedni protiv drugih

© Sputnik / Đorđe KrstićAleksandar Čepurin
Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je večeras da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele, i izrazio uverenje da Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih.

„Rusi nikada neće biti protiv Srba, a verujem da ni Srbi nikada neće krenuti na Ruse. Srećan praznik, Dan pobede“, poručio je Čepurin na svečanoj akademiji povodom 70. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da budućnost Evrope, pa i Rusije i Srbije, umnogome zavisi od toga kako ćemo da sačuvamo ono što je vredno.

Predsednik Nikolić o Danu pobede - Sputnik Srbija
Parada u Moskvi veliki dan za Srbiju i srpsku vojsku

„Budućnost je u velikoj i jedinstvenoj Evropi. Samo konstrukcija koja ne razdvaja Evropu zidovima već je čuva, omogućava razvoj“, rekao je on.

Zahvalivši se svim saveznicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata, Čepurin je rekao da su ipak najveći doprinos dali sovjetski i jugoslovenski narod.

On je podsetio da je za pobedu u tom ratu SSSR dao 26 miliona života, pri čemu su od tog broja 17 miliona bili civili, a Srbija u okviru Jugoslavije milion i 700.000, takođe uključujući veliki broj civila.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Crvena armija najviše zaslužna za pobedu

„Znamo kako se svojih žrtava sećaju Jevreji, Jermeni, a nama kažu — možda da zaboravimo žrtve. Ali mi ne možemo da zaboravimo. I danas, iako je prošlo 70 godina, osećamo veličanstvenost te pobede“, rekao je ruski ambasador.

On je istakao da želi da ovo što govori ne bude upereno ni protiv koga.

„Hvala našim narodima, vojnicima, veteranima. Sećamo se vašeg podviga i uvek ćemo čuvati sećanje na njega. Naša pobeda je zajednička i uvek ćemo se sećati. Nećemo zaboraviti jer je to u našim genima, a i naša budućnost umnogome zavisi od toga“, zaključio je Čepurin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala