SAD: Pjongjang da se uzdrži od opasnih akcija

© AFP 2023 / Ed JonesPostoji mogućnost da Severna Koreja već poseduje 20 nuklearnih bojevih glava i ima kapacitet da udvostruči svoj arsenal do naredne godine, smatraju kineski stručnjaci za nuklearno oružje.
Postoji mogućnost da Severna Koreja već poseduje 20 nuklearnih bojevih glava i ima kapacitet da udvostruči svoj arsenal do naredne godine, smatraju kineski stručnjaci za nuklearno oružje. - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su danas pozvale Severnu Koreju da se suzdrži od preduzimanja akcija koje raspiruju napetosti u regionu, pošto su državni mediji izvestili da je ta zemlja isprobala podmorsku balističku raketu.

Jedan predstavnik Stejt departmenta nije želeo da komentariše izveštaj, ali je kazao da korišćenje balističkih raketa predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

„Pozivamo Severnu Koreju da se suzdrži od akcija koje dodatno izazivaju napetost u regionu i da preduzmu konkretne korake prema ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza“, naveo je zvaničnik u imejlu.

Zvanična severnokorejska agencija KCNA javila je danas da je Severna Koreja uspešno testirala podvodnu balističku raketu koja se opisuje kao „strateško oružje na svetskom nivou“, dodajući da je lider Džong Un gledao lansiranje sa vojne podmornice.

Lansiranje je usledilo samo dan pošto su se severnokorejske vlasti oštro obrušile na optužbe SAD da je severnokorejsko ispitivanje svemira „u suštini prerušen program balističkih raketa“ i obećale da će poslati još satelita u orbitu, uprkos sankcijama UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala