Parada i u Beogradu

© Sputnik / Radoje PantovićZastava i putin
Zastava i putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Ruske Federacije u Srbiji organizovala je proslavu i praćenje parade povodom Dana pobede u Moskvi na beogradskom Trgu Republike. Paradu je pratilo više hiljada građana koji su imali priliku da uživaju i u umetničkom programu.

Prvi put u Beogradu organizovano je zajedničko praćenje vojne parade iz Moskve na Crvenom trgu, na Trgu Republike u Beogradu. Atmosfera slična moskovskoj, aplauzi posle svake formacije i akrobacije ruskih aviona.

„Smatrao sam da je moja obaveza da dođem. Rusi su uvek bili naši prijatelji, mada, neki su to zaboravili, a neki, nažalost, to nikada nisu ni znali“, kaže stariji Beograđanin.

Njegova supruga ne krije zadovoljstvo što su došli na trg.

„Mnogo je lepo! Jako mi je drago što najzad i u Beogradu možemo ovako, svi zajedno, da pratimo paradu, da nije svako u svojoj kući“.

© Sputnik / Radoje PantovićGosti manifestacije na Trgu republike bili su i veterani iz Srbije
Gosti manifestacije na Trgu republike bili su i veterani iz Srbije - Sputnik Srbija
Gosti manifestacije na Trgu republike bili su i veterani iz Srbije

Mnogi su na trg došli porodično, kažu da je praćenje parade kod njih tradicija.

„Uvek porodično pratimo Paradu, ali baš je lepo što je danas ovo ovako organizovano. Jači je osećaj praznika, ko Paradu individualno doživljava na pravi način, sada ima osećaj da štitimo našu zajedničku pobedu. Srećan vam praznik!“

Na trg su, da bi pratili Paradu pobede, povodom 70 godina od završetka Dugog svetskog rata, došli i Rusi koji rade i žive u Beogradu.

„Veoma smo srećni što se ovako prati Dan pobede, što vaša zemlja na ovaj način daje podršku Rusiji“.

On je podsetio da su sovjetske zemlje imale tešku istoriju, ali da su u svim ratovima pobeđivale.Beograđane, one koji su došli iz drugih gradova Srbije, ali i turiste koji su se zaustavili na Trgu da isprate Paradu pobede, pozdravio je ambasador Ruske Federacije u našoj zemlji, Aleksandar Čepurin.

© Sputnik / Radoje PantovićPored ambasadora Čepurina, paradu putem video-bima pratili su i drugi predstavnici diplomatskog kora
Pored ambasadora Čepurina, paradu putem video-bima pratili su i drugi predstavnici diplomatskog kora - Sputnik Srbija
Pored ambasadora Čepurina, paradu putem video-bima pratili su i drugi predstavnici diplomatskog kora

„Najveličanstvenija od svih naših pobeda je pobeda u Drugom svetskom ratu. Nismo znali ko će koga nadmašiti i prevladati, ratovali smo od prvog do poslednjeg dana. Proterali smo nemačku fašističku zver u njenu rupu, uništili smo je. I oslobodili Srbiju i Rusiju, nemački narod, Evropu i svet. Hvala vama, hvala Srbiji, hvala veteranima“, rekao je ambasador Čepurin.

Prisutne je pozdravio i ambasador Belorusije u Srbiji, Vladimir Čušev, koji je podsetio da je 9. maj veliki praznik, veliki dan za našu zajedničku istoriju, ali i za budućnost.

„Belorusija je, kao i Srbija, dala veliki doprinos pobedi nad najvećim zlom čovečanstva. A pre svega Rusija. Na oltar pobede položila je 27 miliona sovjetskih života, a svaki treći Belorus je poginuo tokom Drugog svetskog rata. Zato je Belorusija zasluženo jedna od zemalja osnivača Ujedinjenih nacija“, podsetio je ambasador Čušev.

© Sputnik / Radoje PantovićMnogi Beograđani porodično su pratili Paradu pobede na Trgu Republike
Mnogi Beograđani porodično su pratili Paradu pobede na Trgu Republike - Sputnik Srbija
Mnogi Beograđani porodično su pratili Paradu pobede na Trgu Republike

Paradu su pratili predstavnici političkog i kulturnog života Srbije, a na poziv Ambasade Rusije i Ruskog doma na proslavu su došli motociklisti „Noćni vukovi“.Prisutne su pozdravili i veterani Velikog otadžbinskog rata koji su u Beograd doputovali iz Rusije. Oni su pozdravljeni najvećim aplauzom, a mnogi Beograđani poželeli su i da se sa njima fotografišu.

Bajker Saša Savić kaže da su ponosni što su pratili paradu u Beogradu, na veličanstvenom skupu.

„Kao patriote i borci za očuvanje naše istorije i tradicije, došli smo da uveličamo ovu manifestaciju, dan velike pobede nad fašizmom. Drugi razlog našeg dolaska je da zahvalimo ratnim veteranima koji su se borili za naše bolje sutra“, rekao je Savić za Sputnjik.

© Sputnik / Radoje PantovićNoćni vukovi došli su u Beograd da se zahvale ruskim i srpskim veteranima
Noćni vukovi došli su u Beograd da se zahvale ruskim i srpskim veteranima - Sputnik Srbija
Noćni vukovi došli su u Beograd da se zahvale ruskim i srpskim veteranima

Beograđani su povodom velikog praznika imali jedinstvenu priliku da uživaju u rodoljubivim pesmama koje je pevao mladi ruski umetnik, Dmitrij Jurtajev. Nastupili su i ruski harmonikaši, ali i horovi koji neguju rusku muziku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala