Hiljade Rusa u povorci „Besmrtni puk“ na Crvenom trgu (video)

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPovorka "Besmrtnog puka" na Crvenom trgu.
Povorka Besmrtnog puka na Crvenom trgu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predvodio je povorku „Besmrtnog puka“ na Crvenom trgu u Moskvi. Noseći portret oca, koji je štitio otadžbinu od nacista, šetao je zajedno sa hiljadama Rusa, čiji preci su se borili 1941-1945. godine.

„Besmrtni puk“ svedoči da Rusi pamte poginule u Velikom otadžbinskom ratu, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

„To je znak da ćemo držati visok nivo koji su oni postavili. To govori i o našoj veri u sebe, o svojoj snazi i o srećnoj budućnosti naše dece“, rekao je Putin tokom marša „Besmrtnog puka“.

„Ja mislim da su moj otac i milioni običnih vojnika imali pravo da prođu ovuda, ali je sudbina tako odredila da nisu svi mogli da prođu Crvenim trgom. Veoma sam srećan što je i moj otac zajedno sa mnom — u mojim rukama je njegov portret, kao i stotine hiljada drugih vojnika i pozadinaca — mogao da se pojavi na Crvenom trgu, makar i na fotografijama svojih bliskih. To su i zaslužili“, dodao je Putin. 

Kako je nastao „Besmrtni puk"

Organizatori „Besmrtnog puka“  tokom čitave godine prikupljaju materijal od kojih se stvara internet arhiva-fotografija, biografija i životnih priča učesnika rata.

Sve je počelo nakon što je grupa lokalnih novinara u gradu Tomsk 2012. godine došla na ideju da „oživi“ proslavu Dana pobede i tada je akcija „Besmrtni puk“ održana prvi put.

Veterani, koji su na obeležavanje praznika donosili fotografije svojih saboraca, nadahnuli su novinare koji stoje iza organizacije ove akcije.

Kao potpuno apolitična i nekomercijalna, ova akcija je brzo zaživela.

© Sputnik / Jovana VukotićSmisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije
Smisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije - Sputnik Srbija
Smisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije

Učesnik ovog pokreta može da bude svako u čijoj se porodici neguje uspomena na veterana Velikog otadžbinskog rata, radnika pozadinca, lenjingradskog blokadnika, ratno siroče ili ratnog logoraša.

Takođe, svako ko je spreman da izrazi zahvalnost za Pobedu može proneti portret veterana na Dan pobede.

Smisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije.

Moskovski „Besmrtni puk“ danas ima 210 hiljada članova, rekla je Elena Kalgina, njihov pres-sekretar:

„Dok smo putovali metroom, mogla se videti ’reka potreta‘“. Mnogo mladih ljudi učestvuje u ovoj akciji — i učenici i studenti, a poneko je čak i odeven u uniformu, svi nose transparente sa portretima. Akcija je danas održana u 15 država i u više od 1.100 gradova po celom svetu. U Rusiji gotovo da nema grada gde nije bila održana šetnja „Besmrtnog puka‘“, rekla je Kalgina za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala