Mesić: Da sam predsednik, išao bih u Moskvu

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaStjepan Mesić
Stjepan Mesić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić izjavio je danas da bi, da je i dalje na funkciji, otišao u Moskvu na proslavu Dana pobede. Time se slavi pobeda nad najvećim zlom u svetskoj istoriji, rekao je Mesić.

U Moskvi se ne slavi nijedan režim, već pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, rekao je Mesić na tribini „70. godina od kraja Drugog svetskog rata“, održanoj u Beogradu.

„Nacifašizam smo pobedili u Drugom svetskom ratu i dobro je da se toga podsetimo. Jedni su to proslavili u Normadiji, drugi to žele proslaviti u Moskvi. Mislim da bi bilo sasvim u redu da se proslavi na najvišem nivou“.

Nemačka je problem ko je pobedio u Drugom svetskom ratu rešila, kaže Mesić, i u toj zemlji se o tome ne govori, jer su „stvari jasne“.

„Na našem prostoru imamo dovoljno ljudi koji od pobednika žele napraviti poražene, a poražene proglasiti pobednicima. Oni koji su ubijali četiri godine žele ih amnestirati za četiri godine ubijanja“.

Vojna parada Dan pobede - Sputnik Srbija
Na Paradi pobede 30 svetskih lidera - direktan prenos uskoro

Mesić kaže da bi bilo dobro kada bi se Dan pobede nad fašizmom obeležavao zajednički između država nekadašnje SFRJ, na državnom nivou, ali da je to neizvodljivo zbog istorijskog revizionizma.

Na prostoru nekadašnje Jugoslavije postoji nastojanje istorijskog revizionizma koji pokušava pobednike da prikaže kao gubitnike i zločince, navodeći kao primer predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, smatra Mesić.

On je podsetio na činjenicu da je na Titov pogreb došlo više od 150 šefova država koji su „veoma dobro znali o kome se radi“, ali da, uprkos tome, postoje oni koji Tita kritikuju kao „megazločinca“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala