Ukrajina i Gruzija neće dobiti bezvizni režim

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaEU
EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija saopštila da ni Ukrajina ni Gruzija neće dobiti bezvizni režim sa EU na samitu „Istočno partnerstvo“ u Rigi krajem ovog meseca.
Mogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: Stupanje Ukrajine u EU nije na dnevnom redu

Govoreći u Briselu, nakon što je Evropska komisija objavila svoj godišnji izveštaj o viznom režimu sa Ukrajinom i Gruzijom, potparolka EK Nataša Berto izjavila je da je komisija upoznata sa željom Ukrajine i Gruzije da dobije bezvizni status, ali da je to „veoma ambiciozno sa tačke gledišta rokova“, prenosi radio Sloboda.    

Ona je dodala da je Evropska komisija spremna da se kreće dalje u narednom izveštaju krajem 2015. godine, ako dođe do progresa.

U izveštaju Evropske komisije se kaže da i Ukrajina i Gruzija treba da urade više u oblasti borbe sa korupcijom i trgovinom ljudima. Gruzija je pozvana da pojača borbu sa trgovinom narkoticima, dok Ukrajina mora da poštuje zakone koji se tiču organizovanog kriminala i borbe sa diskriminacijom.

Moldavija je dobila bezvizni režim sa EU 2014. godine i ostaje jedina od šest zemalja „Istočnog partnerstva“, koja je dobila taj status.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala